Budapest, 2015. december 15.
Orbán Viktor miniszterelnök a fennállásának 120 éves évfordulóját ünneplő Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) ünnepi közgyűlésén a budapesti Hotel Royal Corinthia szállóban 2015. december 15-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Belföld

Az olimpiai kampány fokozatosan választási kampánnyá alakul

24.hu
24.hu

2017. 02. 21. 14:52

A menedékkérők őrizetbe vételéről szóló magyar törvényjavaslat parlamenti vitájának kezdetével kapcsolatban közölt írást keddi számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap, a szintén konzervatív Die Welt pedig Lukács György budapesti szobrának lebontásáról írt. A Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap a budapesti olimpiával kapcsolatban közölt jegyzetet.

Az FAZ cikkének szerzője, Stephan Löwenstein A tranzitzónában című írásban kiemelte: Orbán Viktor kormányfő már 2015 februárjában –

amikor Németországban még szinte senki nem beszélt menekült- vagy migrációs válságról

– elmondta a lapnak, hogy a menedékkérők szabad mozgásáról rendelkező uniós szabályozás laza, ésszerűtlen és visszaélésekre ösztönöz, és gyengeségét kihasználják a gazdasági bevándorlók.

Két év után, 2017 februárjában Orbán “alapállása” – miszerint meg kell akadályozni, hogy menekültek embercsempészek segítségével bejussanak Közép-Európába – már józan belátáson alapuló, közkeletű vélekedésnek számít az EU-ban, akkor is, ha a politikusok többsége ezt semmi esetre sem mondaná ki nyíltan. Ezért nem is meglepő, hogy nemigen tettek megjegyzéseket a törvényhozás elé terjesztett javaslatra, amely

két éve még nagyon felverte volna az európai port.

A gond csak az, hogy az uniós szabályozás változatlan – írta a FAZ szerzője, hozzátéve: Kovács Zoltán kormányszóvivő “sajnálkozva megerősítette, hogy ezzel tisztában vannak”, ezért az az egyetlen lehetőség, hogy csak akkor engedik magyar területre az embereket, ha menedékjogi kérelmüket elfogadták, és addig a határnál kialakított, úgynevezett tranzitzónákban kell maradniuk. Stephan Löwenstein hozzátette, hogy a jogi konstrukció nem új, lényegében ugyanígy működik az úgynevezett repülőtéri eljárás Németországban.

A Die Welt az online kiadásában

Magyarországon egyre inkább elharapódzik az antiszemitizmus címmel

közölte Paul Jandl cikkét, aki kiemelte: Lukács György budapesti szobrát egy Szent István-szoborra cserélik, ami ugyan kicsinységnek tűnik, mégis jól mutatja, miféle szellemiséget képvisel az “Orbán-rezsim”.

Kifejtette: a Fővárosi Közgyűlésben csupán három ellenszavazattal fogadták el az “ultranacionalista és antiszemita” Jobbik vonatkozó javaslatát, amelynek révén “a hivatalos állami szellemi élet” még inkább a hazafias és “antiszemita színezetű konfekció” felé mozdul.

A Lukács-archívum bezárásának ügyét felidézve hozzátette: valójában a “szellemi elit” ellen irányuló “szűklátókörű barbárságról” van szó, és nem is a filozófus kommunista elkötelezettsége a fontos, hanem zsidó származása. Ami pedig igazán fenyegető 2017 Európájában, az az, hogy

ezzel a témával valamennyi magyarországi döntéshozatali szinten lehet politikát csinálni.

A Magyarország “szellemi örökségében a politika által előidézett tisztogatás” mélyreható voltát mutatja az is, hogy a “tekintélyelvű kormány kiátkozta” a Fideszt bíráló Lukács-tanítványt, Heller Ágnest – írta a Die Welt szerzője.

A cseh Hospodárské Novinyban Martin Ehl úgy vélte, hogy Orbán Viktor kormánya nagy valószínűséggel nem fogja vállalni az éles konfrontációt az emberekkel, és a budapesti olimpia gondolatát, amelyet eddig nagy erővel népszerűsített, várhatóan elveti.

A nagyobb ellenállás esetén, mint például az internetes adó vagy a vasárnapi nyitva tartás ügyében,

a kormány eddig mindig meghátrált

– állította Ehl az Olimpia mint a választásra való felkészülés próbája című írásában.

A szerző úgy látja: függetlenül attól, hogy Orbán Viktor meghátrál-e vagy sem, az olimpiai kampány fokozatosan választási kampánnyá alakul, mégpedig mindkét oldalon. A Momentum Mozgalom ugyanis nem titkolta, hogy nem egyszeri használatra alakult, és új ellenzéki erővé szeretne válni.

A Fidesz, amely uralja az államot és a közélet nagyobbik részét, azonban nagy valószínűséggel nem fogja mindezt tétlenül nézni. Az olimpia körüli vita így talán egy, a vártnál élesebb választási kampány előjátéka

– vélekedett a Hospodárské Noviny külpolitikai rovatvezetője.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.