Belföld

Jól járhatott az orosz titkosszolgálat a magyar vízummutyival

Másfél éve nyomoz a rendőrség, de gyanúsított még nincs.

A rendőrség már másfél éve nyomoz azzal kapcsolatban, hogy több ezer schengeni vízumot adtak ki oroszoknak mindenféle ellenőrzés nélkül a moszkvai magyar nagykövetségen. Gyanúsított azonban nincs – tudta meg az Index.

A „vízumgyárat” bűnözők és titkosszolgálatok is kihasználhatták. A portálnak név nélkül nyilatkozó biztonsági források arról beszéltek, hogy a magyar hatóságok akarva-akaratlanul az orosz titkosszolgálatok külföldi műveleteihez is nyújthattak logisztikai támogatást. Az ügyletben kulcsszerepe volt Kiss Szilárd egykori agrárattasénak és az érdekeltségébe tartozó borászati cégnek, de a Quaestor is felbukkan a történetben.

A vízumgyár működtetői a konzulokra is nyomást gyakoroltak, azzal fenyegetve őket, hogy az állásukkal játszanak, ha nem teszik meg, amit kérnek tőlük. Az Index azt írja, ezt a fenyegetést az Információs Hivatalnak kellett volna elhárítania. A belső jelentés szerint a konzuli osztály már 2012-ben jelezte a visszaéléseket, mégis folytatódott a jogosulatlan vízumkiadás. Az egyik vízumügyintéző egyébként később Kiss Szilárd egyik exportcégében is felbukkant.

A belső vizsgálat elkészülte után Martonyi János akkori külügyminiszter sem tett feljelentést, noha ez hivatalból kötelessége lett volna. Szijjártó Péter 2015 júniusában juttatta el a rendőrségre a visszaéléseket feltáró dokumentumot. Jelenleg hivatali visszaélés gyanúja miatt nyomoz a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya.

Kiss Szilárd annak ellenére lehetett agrárattasé, hogy megbukott az Alkotmányvédelmi Hivatal által végzett nemzetbiztonsági átvilágításon, kockázatokat tártak fel vele kapcsolatban. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tartotta pozícióban, azzal indokolva, hogy orosz kapcsolatai révén hasznos az agrárium számára, bár ezt az Index szerint nem igazolják a számok. Ugyanakkor Kiss „fontos emberekkel” üzletelt, a felcsúti polgármesterrel is volt közös orosz cége, amit Mészáros Lőrinc elfelejtett feltüntetni a vagyonnyilatkozatában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik