Belföld

Orosz cége is van Mészáros Lőrincnek

Meszaros-Lorinc(210x140).jpg (Mészáros Lőrinc)
Meszaros-Lorinc(210x140).jpg (Mészáros Lőrinc)

Vagyonnyilatkozatából ez kimaradt. A felcsúti polgármester a letartóztatott agrárdiplomatával üzletelt, de a Quaestorhoz is kapcsolódik a történet.

Idén januárban tartóztatták le a keleti nyitás egyik kulcsfiguráját, Kiss Szilárdot, aki Moszkvában lobbizott a magyar-orosz agrárkapcsolatok fejlesztéséért. A kormány egyik bizalmi embere takarékszövetkezeti csalásban érintett.

Az Index hetekig nyomozott Kiss után, orosz érdekeltségeinek kutatása közben pedig egyenesen Mészáros Lőrinc milliárdos felcsúti polgármesterbe, Orbán Viktor közeli barátjába botlottak. Egészen pontosan egy orosz céget találtak, melynek Kiss Szilárd és Mészáros Lőrinc is tulajdonosa, ez azonban Mészáros vagyonnyilatkozatából kimaradt. A cég ráadásul ugyanarra a moszkvai címre van bejelentve, ahol a magyar vízumközpont volt, amely a brókerbotrányba keveredett Quaestor-birodalom érdekeltsége.

Kiss Szilárd egy nyíregyházi vállalkozónak, Sziky Gyulának köszönheti, hogy most előzetes letartóztatásban van – írja a portál. Ő intézte el a takarékszövetkezeti mutyit, vagyis azt, hogy Kiss 140 millió forintért megszabaduljon 700 milliós adósságától. Ehhez negyvenmillió forintot a hitelező takarékszövetkezet elnökének kellett zsebbe adni, ennek eljuttatását Kiss a saját idős édesanyjára bízta.

Sziky egyik cége a Kaya Ibrahim-ügyben is felbukkant, amikor köztartozásokkal terhelt Fidesz-közeli cégek kerültek egy Németországban élő török férfi nevére. Szocialista politikusokkal is közeli kapcsolata volt, a Gyurcsány-kormány idején résztulajdonosa volt egy olyan cégnek, ami állami garancia mellett kapott volna több milliárd forint hitelt egy baloldali médiahálózat létrehozására. Ezt a Bajnai-kormány fúrta meg.

Kiss rengeteg szálon kötődik a becsődölt Quaestorhoz is, felügyelőbizottsági tag volt a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-ben és a Quaestor Energetikai Zrt.-ben, utóbbiban tulajdonrésze is volt. Kiss Szilárd üzleteihez személyesen Tarsoly Csaba adott referenciát, közös orosz beruházásaik során szokszor támaszkodtak Kiss helyismeretére és tapasztalataira. Kisshez nagy reményeket fűztek, mert azt látták, hogy egyszerre két-három minisztérium is futtatja, de csalódtak benne, Kiss egy üzletet sem hozott, Tarsolyékat is csak hitegette.

Kiss Szilárd oroszországi érdekeltségei után kutatva talált rá az Index a МАДЬЯР (Magyar) nevű kft.-re. Ebben Kissnek két tulajdonostársa van: Ljugyisjeva Karina Alekszandrovna, valamint Mészáros Lőrinc. Ez azért furcsa, mert a felcsúti polgármester vagyonbevallásaiban nyoma sincs annak, hogy lenne orosz cége.

Az Index felhívta Mészárost, aki először azt mondta, nincs Kiss Szilárddal közös orosz cége, de elismerte, hogy ismeri Kisst. Mikor az újságírók elmondták, hogy előttük fekszik az ezt igazoló papír, már jobban emlékezett, de azt kezdte el magyarázni, hogy nem tudta, hogy Kiss is tulajdonos a cégben, ő pedig azt állította, hogy csak 2013-ban, néhány hónapig volt tulajdonrésze a cégben. Ennek a nyilvántartás viszont ellentmond, de Mészáros csak annyit jegyzett meg, hogy „Oroszországban sok minden előfordulhat”.

Mészáros azt mondta, ő a Vengerszkije Produkti orosz részvénytársaságban tulajdonos, ebben a cégnyilvántartás szerint viszont egyáltalán nincs benne. A Vengerszkije Produkti valódi tulajdonosa Kiss Szilárd. Azonban mind a МАДЬЯР, mind a Vengerszkije Produkti oda van bejegyezve, mint a Quaestor érdekeltségébe tartozó moszkvai magyar vízumközpont és itt található a Quaestor oroszországi cége is, amiben Kiss résztulajdonos.

Mészáros szerint Kiss azt ígérte, hogy elintézi, hogy magyar szalonnával kereskedhessen odakint, de az üzletből nem lett semmi, időközben életbe lépett az orosz embargó. „Fogalmam sincs, ki ajánlotta Szilárdot” – válaszolta arra a kérdésre, hogy honnan ismeri Kisst.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik