Belföld

Busztragédia: nem lehet hetekig, hónapokig csak erről beszélni

Hosszú pszichológiai utókezelést kapnak a péntek éjjeli veronai busztragédia túlélői a poszttraumás stressz kivédése érdekében, ezt még Adányi László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat katasztrófavédelmi programvezetője mondta vasárnap. Már Veronában is pszichológusok próbáltak segíteni a túlélőknek, és a Honvédkórházba megérkező súlyos sérülteket is pszichológus várta.

Óriási szerepük van most nekik, és a pedagógusoknak is, hogy segítsék az érintetteket a tragédia feldolgozásában. Ezért is írta meg Révész Renáta Liliána pszichológus, gyásztanácsadó és Kiss Kinga klinikai gyermekszakpszichológus az Alapvetések az iskolai, tanórai beszélgetéshez segédanyagot, ami egy útmutató a tanároknak arra, hogyan kezeljék az olaszországi buszbaleset utáni gyásznapot.

Türelem, tapintat

Révész Renáta Liliána a 24.hu-nak elmondta, ez az egész magyar nemzet tragédiája, amiben mindenki osztozik. Nemcsak az érintetteket, hanem az egész társadalmat sokkolta a tragédia, minden magyar átérzi az áldozatok fájdalmát.

Elmondta, az iskolák rendelkezésére áll egy hivatalból kirendelt krízisintervenciós szakmai csoport, akik a széleskörű háttérmunkát szervezik, mely segítségével az érintettek közép- és hosszútávon megfelelő pszichés támogatást és terápiás segítséget kapnak majd.

Ezt a levelet azért küldték körbe az iskoláknak, mert azt gondolják, a gyásznapra nem minden tanár van felkészülve.

A szakma részéről a legfontosabb most a türelem és a tapintat

– mondta.

Éppen ezért ők se mentek oda minden iskolába, nem ronthat be 3000 pszichológus az intézményekbe. A háttérben maradnak, innen ajánlották fel támogatásukat és amennyiben bármelyik iskolába segítség kell, azonnal indulnak. Szerinte

nagyon fontos, hogy a segítség szervezett legyen és úgy látja, most ez történik.

Azokkal kapcsolatban, akik a tragédiában közvetlenül érintettek voltak Révész Renáta elmondta, nagyon nehéz a helyzet, mert kamaszok, ezért nehezen beszélnek, nehezen nyílnak meg.

A tragédia közvetlen érintettjeivel kapcsolatban elmondta, a pszichológusok ilyenkor sokféle módszert alkalmazhatnak, a nem verbálistól kezdve a klasszikus beszélgetés terápián át. Sok olyan módszert is érdemes elővenni ilyenkor, amit például depresszió esetén használnak a pszichológusok.

Tóth Gábor, a Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatója az M1-en vasárnap azt nyilatkozta,

a diákok és a tantestület is nagyon nehéz időszak elé néz, amiben jelenleg 17 pszichológus segíti őket.

Hétfőn az Inforádióban már azt mondta, mintegy ötven szakember, leginkább pszichológusok segítenek a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanárainak, diákjainak abban, hogy feldolgozzák a péntek éjjeli tragédiát.

Révész szerint könnyen lehet, hogy a diákok teljesítménye romlik majd, ez természetes, ugyanis egy darabig lehetetlen ugyanaz a koncentráció, mint a baleset előtt volt.

Egy felnőttet is megvisel egy ilyen eset, és az ő munkájukon is meglátszik, hogy tragédia történt. Ilyenkor sokszor még olvasni is nehéz, nem is lehet elvárni senkitől, hogy ugyanúgy teljesítsen.

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az élet megy tovább

Arra a kérdésünkre, hogy ilyen esetekben mi a rövid és mi a hosszú távú cél a terápiában, Révész elmondta, először is

nagyon fontos a sorrend. 

Hozzátette, legelőszőr a krízist kell kezelni, rendezni a gondolatokat. Utána következhet az átélt trauma feldolgozása, és a visszavezetés az életbe.

Ilyenkor a túlélők gyászolják osztálytársaikat és a saját traumájukat is próbálják feldolgozni. De nemcsak a diákok, hanem a tanárok is gyászolnak.

A pszichológus szerint utóbbinak a legfontosabb feladata azonban még ilyenkor is a tanítás.

Érzékeltetnie kell, hogy az élet megy tovább, a matematikát ilyenkor is ugyanúgy kell tanítani. Nem lehet hetekig, hónapokig csak erről beszélni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik