Belföld

Nem tudtak otthon maradni a szinyeis diákok 

Az iskolai szünet ellenére a gimnáziumban vigasztalódnak. Beszélgetnek, sírnak, gyertyát gyújtanak.

Mintegy ötven szakember, leginkább pszichológusok segítenek a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanárainak, diákjainak abban, hogy feldolgozzák a péntek éjjeli tragédiát. Az InfoRádiónak az iskola igazgatóhelyettese azt mondta, hétfőn osztályozó konferenciák vannak, gyerekek elvileg ilyenkor nincsenek az épületben.

De hiába próbáltuk pszichológus kollégával nagyon precízen összeállítani a további napok programját, már ma reggel megdőlt a terv, amikor a gyerekek bejöttek az iskolába, mert nem tudnak otthon maradni. Nyilván jó, hogy itt vannak és együtt vannak. Az kevésbé jó, hogy nem az a forgatókönyv érvényesül, amit a lélektanban jártasak szerettek volna.

Jáki Gábor közölte, minden kollégája a pszichológusokkal beszélget, megkapják azt a képzést, ami talán segít megoldani ezt a megoldhatatlan helyzetet.

Legalább ötven pszichológus van itt. Amikor elhangzik, hogy szakemberek foglalkoznak a traumatizált állapotban lévő szakemberekkel, akkor sok szakemberről van szó, akik először az osztályfőnökökkel beszélgetnek, utána a szaktanárokkal, és holnap a gyerekekkel folytatódik a beszélgetés. De már ma is bárki bejöhet hozzájuk.

Kedden valamilyen szinten megindul a tanítás, de Jáki Gábor sem látja még tisztán, mi lesz.

Kizárt, hogy el lehessen kezdeni a szakmai munkát. Ugyanakkor a pszichológusok álláspontja logikusan az, hogy az élet megy tovább, tehát az sem megoldás, ha iskolai szünet lenne. Valamilyen keretet fent kell tartani.

Mindenki össze van zavarodva, de jó érzés, hogy bejöttek a gyerekek, mert érezték, hogy itt a helyük, és az ittlétükkel, a kommunikációval mindenki egy picit elkezdte a történtek feldolgozását. Az osztálytermekben vannak a gyerekek, és sírnak, beszélgetnek, gyertyát gyújtanak. 

Jáki Gábor azt mondta, ő is zavart, egy kicsit segített neki, hogy a gimnázium tantestülete és több száz diákja kiment a Kossuth térre, ami nagyon megható volt. Reggel 8 órától folyamatosan érkeztek iskolás csoportok a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium elé, ahol Áder János államfő is lerótta kegyeletét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik