Belföld
Lopott kályha (kályha, )

Fagyhalál vagy környezetszennyezés?

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 01. 06. 14:34

Senkinek se kelljen választani a fagyhalál és a környezetszennyezés között!

A Levegő Munkacsoport megengedhetetlennek tartja, hogy Magyarországon bárki is megfagyjon, ahogy azt is, hogy a szennyezett levegő miatt megbetegedjen. A civil szervezet szerint évente több mint 14 ezer magyar ember hal meg a szennyezett levegő miatt.

Ezek az emberek átlagosan közel 11 évvel élhetnének tovább tiszta levegőn. Nem szabad beletörődni abba se, hogy még ennél is ezerszer több megbetegedés történik a légszennyezettség miatt. A szennyezett levegőre különösen érzékeny a gyermekek szervezete, akik egész életükre asztmássá válhatnak, illetve felnőtt korukban az átlagosnál jóval nagyobb eséllyel szenvedhetnek rákos megbetegedésben.

Nem engedhetjük meg, hogy bárkinek is választania kelljen a között, hogy megfagy a családja, vagy mások egészségét kockáztatva illegális tüzelőanyagot használ. Azért is tennünk kell, hogy mindenki tisztában legyen az illegális tüzelőanyagok káros hatásával.

Korábban egy szociális munkás lapunknak azt mondta, a jóval a létminimum alatt élő családoknál

a fontossági sorrend sokadik helyén szerepel a tüzelővásárlás: fontosabb az étel, a gyógyszer, az áram- és vízszámla kiegyenlítése, több kiadással nem is nagyon lehet tervezni, nincs miből. (…) Marad a vegyes tüzelés: az önkormányzati, minimális szociális fa mellé jól jön a háztartási hulladék, kár szépíteni: válogatás nélkül. Elképesztő találékonyságra kényszerít a szegénység, ezt talán a városiak el sem tudják képzelni.

A Levegő Munkacsoport most emlékeztetett rá, hogy az elmúlt évben számos kezdeményezést tett azért, hogy a rászorulók szociális tűzifához jussanak. A Greenpeace-szel közösen levélben kérte Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy a kormány biztosítson szociális tűzifát minden rászorulónak.

Később a civilek kezdeményezésére az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke, Sallai Róbert Benedek módosító indítványt nyújtott be 2017. évi költségvetési törvényjavaslathoz, amely 20 milliárd forintot irányzott elő szociális tűzifára és egyéb intézkedésekre a rászorulók érdekében, de a javaslatot nem fogadta el az Országgyűlés.

A Levegő Munkacsoport azóta több levelet is írt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, kérve a szükséges források biztosítását. Semmitmondó válaszokat kapott, noha a betegségek, elhalálozások okozta veszteség sokkal többe kerül az államnak, mint az, amit ezek megelőzésére kellene fordítania. A civilek elvárják a kormánytól, hogy hozza meg a szükséges intézkedéseket azért, hogy Magyarország lekerüljön az európai országok listájáról, ahol a legtöbben halnak meg a levegőszennyezés miatt.

Mint korábban megírtuk, a Magyar Energiahatékonysági Intézet 2016-os felmérése szerint ugyanakkor reneszánszát éli a rendkívül szennyező vegyes tüzelés:

az elmúlt 5 évben újonnan beszerzett háztartási kazánok 22 százaléka vegyes tüzelésű volt.

Pedig Magyarországon 8-14 ezer ember hal meg idő előtt a légszennyezettség következtében, fontos lenne tehát, hogy a nagyobb hatékonysággal működő szerkezetek kerüljenek be a háztartásokba.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.