Belföld

Fagyhalál vagy környezetszennyezés?

Lopott kályha (kályha, )
Lopott kályha (kályha, )
Senkinek se kelljen választani a fagyhalál és a környezetszennyezés között!

A Levegő Munkacsoport megengedhetetlennek tartja, hogy Magyarországon bárki is megfagyjon, ahogy azt is, hogy a szennyezett levegő miatt megbetegedjen. A civil szervezet szerint évente több mint 14 ezer magyar ember hal meg a szennyezett levegő miatt.

Ezek az emberek átlagosan közel 11 évvel élhetnének tovább tiszta levegőn. Nem szabad beletörődni abba se, hogy még ennél is ezerszer több megbetegedés történik a légszennyezettség miatt. A szennyezett levegőre különösen érzékeny a gyermekek szervezete, akik egész életükre asztmássá válhatnak, illetve felnőtt korukban az átlagosnál jóval nagyobb eséllyel szenvedhetnek rákos megbetegedésben.

Nem engedhetjük meg, hogy bárkinek is választania kelljen a között, hogy megfagy a családja, vagy mások egészségét kockáztatva illegális tüzelőanyagot használ. Azért is tennünk kell, hogy mindenki tisztában legyen az illegális tüzelőanyagok káros hatásával.

Korábban egy szociális munkás lapunknak azt mondta, a jóval a létminimum alatt élő családoknál

a fontossági sorrend sokadik helyén szerepel a tüzelővásárlás: fontosabb az étel, a gyógyszer, az áram- és vízszámla kiegyenlítése, több kiadással nem is nagyon lehet tervezni, nincs miből. (…) Marad a vegyes tüzelés: az önkormányzati, minimális szociális fa mellé jól jön a háztartási hulladék, kár szépíteni: válogatás nélkül. Elképesztő találékonyságra kényszerít a szegénység, ezt talán a városiak el sem tudják képzelni.

A Levegő Munkacsoport most emlékeztetett rá, hogy az elmúlt évben számos kezdeményezést tett azért, hogy a rászorulók szociális tűzifához jussanak. A Greenpeace-szel közösen levélben kérte Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy a kormány biztosítson szociális tűzifát minden rászorulónak.

Később a civilek kezdeményezésére az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke, Sallai Róbert Benedek módosító indítványt nyújtott be 2017. évi költségvetési törvényjavaslathoz, amely 20 milliárd forintot irányzott elő szociális tűzifára és egyéb intézkedésekre a rászorulók érdekében, de a javaslatot nem fogadta el az Országgyűlés.

A Levegő Munkacsoport azóta több levelet is írt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, kérve a szükséges források biztosítását. Semmitmondó válaszokat kapott, noha a betegségek, elhalálozások okozta veszteség sokkal többe kerül az államnak, mint az, amit ezek megelőzésére kellene fordítania. A civilek elvárják a kormánytól, hogy hozza meg a szükséges intézkedéseket azért, hogy Magyarország lekerüljön az európai országok listájáról, ahol a legtöbben halnak meg a levegőszennyezés miatt.

Mint korábban megírtuk, a Magyar Energiahatékonysági Intézet 2016-os felmérése szerint ugyanakkor reneszánszát éli a rendkívül szennyező vegyes tüzelés:

az elmúlt 5 évben újonnan beszerzett háztartási kazánok 22 százaléka vegyes tüzelésű volt.

Pedig Magyarországon 8-14 ezer ember hal meg idő előtt a légszennyezettség következtében, fontos lenne tehát, hogy a nagyobb hatékonysággal működő szerkezetek kerüljenek be a háztartásokba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik