Belföld

A munkáltatókat nem zavarja, ha a dolgozók megfagynak a hidegben

Vegyen fel még egy pulóvert, az élelmiszernek épp a hűvös a jó, mozogjon többet - a legarcátlanabb kifogásokkal farolnak ki a munkáltatók, amikor a hideg miatt panaszkodnak az alkalmazottak. Már ha mernek. Pedig milliós bírságra számíthat az, aki nem biztosítja a pihenőitalt, a megfelelő hőmérsékletet vagy a meleg teát.

Szibériai hideg jön, az Országos Meteorológiai Szolgálat mínusz 20 fokos hideg és 90 km/órás széllökések miatt adott ki riasztást. Napok óta tudni lehet, hogy kegyetlen hidegfront közeledik az ország felé, emiatt fordult hozzánk egyik olvasónk, aki munkahelyén annak ellenére didereg, hogy köpenye alá két pulóvert vesz fel.

Regina (olvasónk nevét megváltoztattuk) évek óta egy családi tulajdonban lévő franchise-élelmiszerüzletben dolgozik, levele szerint változatlan munkakörülmények között. A városszéli, nagyjából 200 négyzetméteres élelmiszerüzletben ugyan nyáron van légkondicionálás, télen azonban gyakorlatilag nem fűt a tulajdonos, a két kassza között egy aprócska, elektromos radiátornak kellene megfelelő hőmérsékletűre felfűtenie a boltot úgy, hogy a bejárat szinte állandóan nyitva van.

Hiába van rajtunk két pulóver a kötény alatt, ennél jobban nem tudunk felöltözni. Mi vesszük át az árut, pakoljuk a polcokat, a pulttól a kasszáig ugrálunk, még egy réteg teljesen ellehetetlenítené a mozgásunkat. Hideg vízzel mosunk kezet, mivel meleg nincsen az üzletben. A hűvösben kirepedezik a kezünk, volt olyan, hogy a hajszálrepedésekből szivárgott vér. Próbáltuk krémmel megoldani, nem sikerült.

A mosdókban még rosszabb a helyzet, azok közelebb vannak a kijárathoz, illetve a raktárhoz, télen gyakorlatilag rettegünk, ha ki kell mennünk. A dolgozók 90 százaléka nő, a hónap bizonyos napjain gyakrabban kell megfordulnunk ott, mi csak antarktiszi napoknak hívjuk és állandóan fel is vagyunk fázva

-írta Regina, aki egyedül és kollégáival közösen is munkáltatója segítségét kérte a probléma megoldásában, hiába. Általában egy “jó, majd” volt a válasz, máskor azzal szúrták ki a szemüket, hogy vegyenek fel még egy réteget vagy mozogjanak többet, mert

aki nagyon dolgozik, az úgysem fázik.

Utolsó próbálkozásuknál a bolt tulajdonosa már hepciáskodó, morgó válaszokkal jelezte, hogy nem akar többet hallani az ügyről, így Regina és munkatársai nem feszegették a témát.

Pedig ez nem így megy, a megfelelő munkakörülmények minden munkavállalónak járnak: nem extráról, nem nagylelkűségről van szó, hanem garantált jogokról. Elvileg.

A multisok jobban járnak

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) elnöke a 24.hu-nak elmondta: leggyakrabban a hőmérsékletre és a meleg ital hiányára vonatkozó panaszok érkeznek hozzájuk a hideg időben. A megfelelő hőmérséklet és a védő-, illetve melegital hiánya télen és nyáron is állandó gond. Jól hangzik, hogy  a munkavállaló jogosult megtagadni a munkavégzést, ha azzal életét,

egészségét vagy testi épségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

Erre a legritkább esetben kerül sor: a többség némán tűr, állása védelmében. Amikor legutóbb a hőségriadóról kérdeztük, Székely Tamás, az MSZSZ alelnöke azt mondta, hogy

Leginkább a multinacionális cégekre jellemző, hogy a munkavédelemre és a munkabiztonságra nagy figyelmet fordítanak. Náluk általában van szakszervezet által támogatott munkavédelmi képviselő vagy ezen képviselőkből álló munkavédelmi paritásos bizottság.

Kordás László megerősítette: értelemszerűen nincsen ez másképpen a téli hidegben sem. A legkönnyebben azokon a munkahelyeken tehetnek valamit a megfelelő munkakörülményekért, ahol van helyi szakszervezet, ha viszont nincs kihez fordulni, az esetek túlnyomó többségében a szőnyeg alá söpörve maradnak a jogsértések. A MSZSZ elnök úgy látja: a legnagyobb baj az, hogy a kormány felszámolta a Nemzeti Munkaügyi Hivatalt, feladatköreit szétdarabolták, újraosztották, mostanra pedig odáig jutottunk, hogy a munkavédelmi és munkaügyi kérdésekkel a kormányhivatalok főosztályvezető helyettesei foglalkoznak.

Bár egyértelműen nő a munkahelyi balesetek, sajnos a halállal végződő balesetek száma is – mégsem emelik az ellenőrzések és az ellenőrzésekkel foglalkozó apparátus számát. Olyan, mintha a kormány szemet húnyna a törvénysértések felett

-mondta Kordás László, aki szerint a jelentős munkaerőhiány miatt enyhe javulás érzékelhető a munkaadók hozzállásában, de még mindig nagyon súlyos törvénysértésekről szereznek tudomást.

A szakember szerint nem a törvénnyel van gond, milliós bírságot kaphat az a munkaadó, aki veszélyezteti alkalmazottai egészségét. A gond az ellenőrzések számával és a büntetések érvényesítésével van véleménye szerint.

Pedig bár a MSZSZ felmérése szerint a munkavállalók leginkább bérükkel elégedetlenek, a második helyen már a foglalkoztatási kultúra hiányosságait nevezték meg problémaként a legtöbben. Itt nem csak a fizikai körülményekre vagy a pihenőidőre, meleg teára kell gondolni, sokszor

nem megfelelő a munkavállalókkal szembeni hangnem sem

– tette hozzá Kordás László.

Hidegben is joga van a megfelelő munkakörnyezethez, itt vannak a legfontosabb szabályok

A munkáltatók kötelezettségeit a 3/2002. (II.8.)SzCsM-EüM együttes rendelet írja elő (teljes terjedelmében itt éri el). Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

  1. A megfelelő hőmérséklet biztosítása nem lehetőség, hanem kötelezettség. A munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie – figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését. A pihenőhelyeken, a különféle szolgálati feladatokat ellátó személyzet helyiségeiben, az egészségügyi létesítményekben, az étkezdékben és az elsősegélyhelyeken biztosítani kell a helyiségek rendeltetésének megfelelő hőmérsékletet. A szabályozás szerint hideg évszakban ez szellemi munkánál 20-22, könnyű munkánál 18-20, közepesen nehéz fizikai munkánál 14-18, nehéz fizikai munkánál pedig  12-14 fokos hőmérsékletet jelent.
  2. Plusz pihenőidő és meleg tea is jár. A munkáltatónak munkaszervezési óvintézkedéseket kell tennie: óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni a hidegnek minősülő munkahelyeken. A munkahely hidegnek minősül, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50 százaléknál hosszabb időtartamban, szabadtéri munkahelyen a +4 fokot, zárttéri munkahelyen a +10 fokot nem éri el.

    Ezeken a munkahelyeken a munkavállalók részére +50 fokos hőmérsékletű teát kell szolgáltatni, ízesítéséhez cukrot, illetve édesítőszert kell biztosítani. A tea elfogyasztásához legalább a dolgozók létszámát elérő mennyiségben, személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharakról kell gondoskodni.

  3. Nem pulóvert kell adni, hanem fűtőtestet. De még sapka is járhat! A fűtőtestek megválasztásánál és elhelyezésénél gondoskodni kell arról, hogy azok ne idézhessék elő a munkahelyi légtér szennyezését, illetve a munkavállalók túlzott felmelegedését vagy lehűlését. A munkáltató köteles biztosítani, hogy a munkavállalót ne érje nagyfokú hősugárzás.Esetenként hideg elleni védőeszköz, védőruha (meleg sapka, téliesített védőkabát vagy védőmellény, hideg elleni védőkesztyű, bélelt munkavédelmi bakancs) biztosítása is szükségessé válhat. A védőeszközök kiosztásakor tekintettel kell lenni a munka jellegére és a dolgozók általános egészségi állapotára is.
  4. A pihenőhely nem egy sufni vagy egy fedetlen dohányzóhely. A pihenőhelyiség alapterületének legalább 6 négyzetméternek kell lennie, egyébként az alapterületet úgy kell meghatározni, hogy a várhatóan egyidejűleg ott tartózkodó több személy esetén is legalább 1 négyzetméter/fő álljon rendelkezésre. A pihenőhelyiséget – figyelemmel a várhatóan egyidejűleg ott tartózkodó személyek számára – könnyen tisztítható asztallal, háttámlával ellátott székekkel, ruhafogassal, szeméttartóval, továbbá igény szerint az ételek felmelegítésére, tárolására alkalmas berendezéssel kell ellátni. Biztosítani kell az étkezés előtti hideg-meleg vizes kézmosás és kézszárítás lehetőségét.

Az egészségkárosító kockázatok miatt a hideg munkakörnyezetben végzett munka a sérülékeny csoportba tartozó fiatalkorúak és várandós nők számára tiltott.

Ha munkahelyén nem megfelelőek a körülmények, forduljon a szakszervezethez, ha erre nincs módja, a területileg illetékes kormányhivatal munkavédelmi felügyelőségnél tehet bejelentést. A munkavédelmi, munkaügyi eseteket minden esetben diszkréten kezelik, anonimak: a panaszos neve nem derülhet ki.

WorkLeaks: Ügyeskednek, csalnak munkahelyén? Mondja el!

Rossz körülmények között, kiskapukat használva dolgoztatják? Veszélyben van egészsége, nem jelentették be? Arcpirító visszaéléseket tapasztal munkahelyén? Megalázták, tönkretették? Küldje el történetét az info@24.hu emailcímre! Névtelenségét mint mindig, most is garantáljuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik