Pénzügy

Az álláskeresők ismerik, és messziről elkerülik a rossz hírű cégeket

iroda (iroda, laptop, számítógép, informatika, billentyűzet, )
iroda (iroda, laptop, számítógép, informatika, billentyűzet, )

Új jelenség, hogy a munkaerőhiány miatt már kisebb jövedelmi különbség mellett is könnyebb elcsábítani egy másik helyre a munkavállalókat. Azonban a munkavállalóival jól bánó cégeket gyakran több pénzért sem hagyják ott, mert ha a cégnél jól érzik magukat az ott dolgozók, akkor nem éri meg nekik a váltással járó kockázat – derült ki a Hay Group legfrissebb kutatásából.

Megfigyelhető, hogy egy adott régióban a munkavállalók nagyon jól tudják, melyik munkaadó nem bánik jól munkatársaival, így ezekhez gyakran magasabb bérért sem hajlandók elmenni, sőt, már az álláshirdetésre sem jelentkeznek.

Nagy változások zajlanak

A felmérés is alátámasztja, hogy Magyarországon általános munkaerőhiány alakult ki.

Azaz, míg pár éve csak egyes szakmákban volt jellemző a munkaerőhiány, mostanra gyakorlatilag alig találni olyan szakmát, amiben megfelelő mennyiségben állna rendelkezésre munkaerő. Már a hazai német autóipari beszállítók is megszólaltak az ügyben.

A munkaerőhiány hatással van a munkahely-váltásra is, mivel egyre többen váltanak céget a jobb pénzért vagy munkafeltételekért. A felmérés szerint tavaly az éves normál fluktuációhoz képest 10 százalékkal több munkahely volt elérhető az egész országra kiterjedő munkaerőhiány miatt, az újonnan létrehozott pozíciók száma pedig elérte a teljes munkavállalói létszám 26 százalékát. Tavaly a magyar munkavállalók 16 százaléka váltott munkahelyet, írták.

Így működik a piac

Érdekes kérdés, hogy miközben nagyjából 230 ezer munkanélküli van az országban, és 50 ezer betöltetlen állás, miért küzdenek mégis a cégek munkaerőhiánnyal.

A válasz az, hogy a kereslet és a kínálat nem találkozik egymással: a piacon munkát kereső dolgozók nem azzal a tudással és készségekkel rendelkeznek, mint amiket a cégek keresnek, illetve a területi különbségek is közrejátszanak.

Sokkal nehezebb munkát találni Szabolcs megyében, mint Budapesten (amely az ország legjobban pörgő munkaerőpiaca), Győrben vagy Kecskeméten.

(Képünk illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik