Belföld

-20 fok és 90 km/órás szél – riasztást adtak ki

Az Országos Meteorológiai Szolgálat frissítette figyelmeztető előrejelzését.

Pénteken a Dunántúl nyugati felén, illetve a Tiszántúlon 60-90 km/órás széllökések kísérhetik az északias irányú szelet. A 80-90 km/óra körüli maximális széllökések napközben valószínűbbek. Szombaton már mérséklődni kezd a szél, de 70 km/óra körüli széllökések még a Dunántúlon és északkeleten előfordulhatnak. Északkeleten, keleten a viharos szél hordhatja a havat.

Az ország keleti felén egyre többfelé éri el a minimum a -15 fokot, az Északi-középhegység szélvédett, ill. hóval borított területein -20 fok alatti hőmérséklet is várható a péntekről szombatra virradó éjszaka. A következő éjjel még alacsonyabb hőmérsékletre lehet számítani.

Pénteken a széllökés és a hófúvás miatt kétféle riasztás (elsőfokú), illetve háromféle figyelmeztetés is érvényes az extrém hideg, a nagy szél és a hófúvás miatt. Legrosszabb a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol narancssárga a veszélyjelzés a 90 km/órásnál erősebb széllökés és a -20 °C alá csökkenő hőmérséklet miatt.

A látási viszonyok mindenütt jók – közölte az Útinform. A gyorsforgalmi utak, a főutak és mellékutak burkolata a Dunántúl nagy részén, a keleti országrészben száraz, az ország középső részén jellemzően sónedves, de helyenként még latyakos főúti szakaszokra is számítani kell. A Börzsöny kisforgalmú mellékútjai pedig néhol még havasak, jégbordásak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik