Pénzügy

Eldőlt: feldarabolják a Nemzeti Munkaügyi Hivatalt

munkanélküliség (munkanélküli hivatal, )
munkanélküliség (munkanélküli hivatal, )

Döntött a kormány a munkaerő-piaci intézményrendszer átalakításáról, melynek célja a munkát keresők és munkáltatók felől jelentkező igények hatékonyabb kiszolgálása.

Az Államreform II. programhoz illeszkedve a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) feladatköreit 2015. január 1-től részben a Nemzetgazdasági Minisztérium, részben az Országos Tisztifőorvosi Hivatal veszi át – írta a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében. A szétdarabolás ténye korábban a költségvetést megalapozó törvényjavaslatban is szerepelt már.

A lépést elsősorban azzal indokolják, hogy a Munkaügyi Hivatal a korábbi struktúrában nem képezett hidat a munkáltatók és az álláskeresők között. Mondjuk ezt jó, hogy kimondták végre és tesznek is valamit.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Az NMH megszűnésével a foglalkozás-egészségügyi, illetve a munkahigiénés szakterületet az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnál, míg a munkavédelmi- és foglalkoztatási szakterület a Nemzetgazdasági Minisztérium apparátusában kap helyet.

A képzési terület a szaktárca új háttérintézményéhez, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalhoz kerül. A munkaerő-közvetítéssel összefüggő jogköröket továbbra is a megyei munkaügyi központok és járási kirendeltségek gyakorolják, míg a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó feladatokat már korábban a Belügyminisztérium vette át.

Cél a teljes foglalkoztatottság elérése

A teljes foglalkoztatás eléréséhez az NGM szerint egyre több új munkahelyre van szükség, elsősorban a versenyszférában. Az intézményrendszer átalakítása pedig úgy vélik, növelni fogja a munkaerő-piaci folyamatok hatékonyságát, mely a munkanélküliség tartósan alacsony szinten tartását is nagyban segíti.

A következő négy év során a foglalkoztatáspolitika célja – a közfoglalkoztatás célzottabbá tétele mellett – a gazdaság munkaerő-igényének növelése, a munkaerő-kínálat minőségének fejlesztése és a hatékony munkaerő-közvetítés lesz.

Ehhez egy új, a szolgáltatói szerepre fókuszáló, a vállalkozásokat és a versenyszférában alkalmazható munkaerőt is hatékonyabban elérni képes intézményi struktúra szükséges – tették még hozzá indoklásképpen.

Széll Bernadett (LMP) szerint

Hetek óta lehetett tudni, hogy erre készül a kormány, de csak most, a karácsony közeledtével és fél hónappal (!) a Nemzeti Munkaügyi Hivatal tervezett megszüntetése előtt jelentik be a döntést. Az indoklás minimum zavaros, hisz a bürokráciacsökkentő programmal hozzák összefüggésbe a döntést, de közben azt is mondják, hogy az átalakítás majd minőségileg új működést is fog jelenteni.

Mégis hogy akarják ezt a két célt hogy fogják egyszerre érvényesíteni? Az eddigi “hatékonyságnövelő” intézkedések, intézmény-összevonások, átszervezések, “racionalizálások” leépítésekkel jártak — mitől lenne ez az átalakítás kivétel? Négy éve mást se látunk, mint ezt a pótcselekvést, megszorításokat, az intézményrendszer mániákus alakítgatását, miközben nem látjuk, hogy bármi javulna tőle — merthogy az az alap, hogy a jelenlegi kormány érdemi munkahelyteremtő tevékenységet nem végez. És ez a legnagyobb baj – írta a képvelő Facebook-posztjában. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik