Belföld

A kutya, akit gyászol minden magyar tűzoltó

24.hu
24.hu

2017. 01. 06. 12:04

“Ismét elhagyott minket egy kolléga, aki ha nem is két lábon, de négy lábon tíz éven keresztül rendíthetetlenül ült a sziréna alatt, és várta, hogy segíthessen” – így köszöntek el a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság emberei Szikrától, a drótszőrű magyar vizslától.

Szikra profi tűzvizsgáló kutya volt, sorban a második a Mentőkutyás Szolgálat megalakulása óta.

Fotó: katasztrófavédelem

Feladata a titkok megfejtése, az emberi szem vagy orr számára sokszor láthatatlan jelek megtalálása és jelzése volt. Keresett benzint, gázolajat, alkoholt, mindent, ami szándékos tűzokozásra alkalmas anyag volt. Számtalan esetben nyújtott nélkülözhetetlen segítséget a tűzoltóság tűzvizsgálóinak, amikor kiégett autók, lakások, házak felderítését végezték.

“Kollégái” szerint Szikra igazi profi volt, sose kellett könyörögni neki, hogy végezze a feladatát, éjjel 2-kor is lelkesen ugrott autóba és indult egy újabb feladat felé.

Fotó: katasztrófavédelem

A munka díja általában egy finom falat vagy egy labda volt, és egy kis simogatás, amit mindig nagyra értékelt.

Fotó: katasztrófavédelem

Még kölyökként, nyolchetesen került a szolgálat vezetőjéhez, Leczki Sarolta tűzoltó főtörzszászlós, aki otthonában nevelte fel, de az első perctől fogva elkísérte szolgálatba is. Már az alomban, teszteléskor kiderült, hogy kivételes ösztönös szaglási, keresési képességei vannak.

Kiképzése egyéves koráig tartott, ekkor kezdte meg munkát önállóan, és beköltöztették a laktanyába. Minden kollégát elfogadott, az idegenekkel kedves, de közömbös volt, szeretett a feladatra, a keresésre koncentrálni, ösztönös tehetségnek tartották.

Fotó: katasztrófavédelem

Szabadidejében leginkább sétálni, úszni szeretett, és a kedvenc programjai közé tartozott a már említett labdázás is.

Fotó: katasztrófavédelem

“Szikra 2017.január 6-án aludt el örökre.”

Fotó: katasztrófavédelem

Szikra egyébként egy éve vonult nyugdíjba. A stafétát Kabos, a szintén drótszőrű magyar vizsla vette át tőle. Ő Kabos:

Fotó: Jóri András -BM OKF
Fotó: Jóri András -BM OKF

Időközben egy videó is felkerült a hős kutyáról, nézze meg, hogyan dolgozott Szikra:

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.