Belföld

25 éve körözik az Orbán szomszédjában telket vásárló „Pharaon professzort”

Az Amerikában kiadott elfogatóparancs most is érvényes.

Csalás, zsarolás és felbujtás miatt is keresi az FBI Ghaith Pharaont – erősítette meg a kormánypárti Magyar Időknek Eric Watnik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének diplomatája.

A szaúdi olajmilliárdosnak közös üzlete van a Külügyminisztérium felügyelete alatt álló Magyar Nemzeti Kereskedőházzal és egy, a miniszterelnök vejéhez köthető céggel, egyik érdekeltsége pedig telket vett Budapesten a Cinege utcában, Orbán Viktor szomszédságában.

Németh Szilárd Fidesz-alelnök azt mondta, nem is biztos, hogy a körözés alatt álló Pharaonról van szó, bár ezt egy ujjlenyomat-vétellel el lehetne dönteni. Az biztos, hogy a Magyarországon ingatlanokat vásárló Ghaith Pharaon tavaly feltűnt a seregélyesi falunapon, erről a helyi újság fotókat is közölt.

Eric Watnik a Magyar Időket arról tájékoztatta, hogy Pharaon ügyében 1991. november 15-én nyújtották be a vádiratot, és Alan Kay amerikai bíró még aznap kiadta ellene az elfogatási parancsot, ami jelenleg is érvényes. Mivel Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok között kiadatási egyezmény van érvényben, ha bárkinek információja van Pharaon tartózkodási helyéről, azt közölnie kellene a hatóságokkal.

Hozzátette: az FBI és az Interpol nyilvános körözési listáján azért nem szerepel Pharaon, mert túl régi az ellene kiadott elfogatóparancs.

Mészáros mellett kötött ki

Lázár János a csütörtöki Kormányinfón arról beszélt, hogy Pharaon 2014-ben Libanonban vízumkérelmet nyújtott be, erről hazánk tájékoztatta az Egyesült Államokat, Szaúd-Arábiát és hat uniós tagállamot. Az előbbi kettő nem válaszolt, Németországot pedig nem zavarta, hogy vízumot adunk Pharaonnak, aki járt is Magyarországon.

Szerdán a Magyar Narancs arról írt, hogy a horvátországi Splitben egymás mellett kötött ki Ghaith Pharaon luxusjachtja azzal a hajóval, melyen a nyáron Mészáros Lőrinc felcsúti polgármestert lefotózták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik