Közélet

Ujjlenyomatot kellene venni Orbán Pharaon professzorától

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)

Az FBI-által körözött top-bűnözők sorába is felvett Ghaith Pharaonnal üzletelt egy Tiborcz Istvánhoz, Orbán Viktor vejéhez köthető cég, ráadásul a szaúdi olajmilliárdos egyik érdekeltsége vásárolta meg a miniszterelnök házával szembeni villát és a mellette lévő telket a Cinege utcában. Ha ez nem lenne elég, a terrorizmus finanszírozásával is megvádolt Pharaonnak a Külügyminisztérium felügyelete alatt álló Magyar Nemzeti Kereskedőházzal is van egy közös üzlete, a Tiborcz-Orbán-Pharaon-ügyet részletesen itt mutattuk be.

Orbán Viktornak a Parlamentben kellett magyarázatot adnia a felmerült kérdésekre, a miniszterelnök állítása szerint a kormány megvizsgálta Pharaon magyarországi tevékenységét és arra jutottak, hogy az nem rejt magában nemzetbiztonsági kockázatot. Hozzátette: Pharaon professzor körül az FBI szervezkedik. Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke pedig azt mondta: nem is biztos, hogy a jelenleg is körözés alatt álló Pharaon és az említett üzletember egyazon személy.

Gyorsan tiszta vizet lehetne önteni a pohárba

A Magyar Nemzet utánajárt, hogy mire is lenne szükség a helyzet tisztázásához. Megkeresésükre Erik Watnik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének sajtó- és kulturális tanácsosa elmondta: ha bárki információval rendelkezik arról a Pharaonról, aki ellen jelenleg is elfogatóparancs van érvényben, a megfelelő hatósághoz kell fordulnia. Magyarország az Interpol tagja, Magyarország tagja az Interpolnak, érvényes kiadatási egyezménye van az Egyesült Államokkal.

A lap értesülései szerint egy ujjlenyomat-vétellel le lehetne zárni az ügyet, az egyértelműen tisztázná, hogy a körözött Pharaon megegyezik-e azzal a személlyel, akit az Egyesült Államok keres. A napilap forrásai szerint a magyar hatóságok nem együttműködők, tulajdonképpen megtagadták az amerikai hatóságok  kérését. A kormányzathoz közel álló forrásik ennek ellenkezőjét állították: szerintük éppen az amerikaiak gátolják a férfi azonosítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik