Németh Szilárd (Németh Szilárd)
Belföld

Németh Szilárd: nem is biztos, hogy “ez a Pharaon az a Pharaon”

A nemzetbiztonsági bizottság ülésén is téma volt a rejtélyes szaúdi üzletember magyarországi felbukkanása.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának zárt ülése után a testület MSZP-s elnöke, Molnár Zsolt azt mondta: tényfeltáró bizottság vizsgálja a PC és az NBH közötti szerződéseket, dokumentációkat. Németh Szilárd fideszes alelnök hozzátette: nemcsak azokat a dokumentumokat vizsgálják, amelyek az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján hozzáférhetőek, hanem egyéb, ezzel kapcsolatos dokumentumokba is betekinthetnek a képviselők. Az offshore-botrányról is tájékozódott a testület. A képviselők úgy nyilatkoztak, még számos kérdés van az ügyben. Molnár Zsolt azt mondta: kérdés, vannak-e nemzetbiztonsági vonatkozásai. A bizottsági elnök szerint a  botrány is azt igazolja, hogy ezt a területet újra kell szabályozni.

Kicsoda Ghaith Pharaon?

Az al-Kaida finanszírozásáért az FBI TOP 10-es körözési listáján szerepelt Ghaith Pharaonról korábban Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja azt mondta: az üzletember gazdasági érdekeltségeket szerez Magyarországon és üzleti kapcsolatban áll a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-vel. A zárt ülés után a testület elnöke is úgy vélte: a Belügyminisztériumtól (BM) és a titkosszolgálatoktól kapott válaszok az ügyben nem voltak sem kielégítőek, sem megnyugtatóak. Molnár Zsolt hozzátette: az ügy a testület következő ülésein is napirenden lesz.  Németh Szilárd ugyanakkor azt mondta: egyelőre az sem biztos, hogy

ez a Pharaon az a Pharaon.

A nyomozóhatóságok felvették a kapcsolatot a külföldi társszervekkel, egyelőre információgyűjtés zajlik – tette hozzá. Szerint a zárt ülésen a BM-től és a szolgálatoktól kapott eddigi információk alapján nincs bűnügy.

Példátlan nemzetbiztonsági kockázat?

 

A fideszes politikussal ellentétben Mirkóczki Ádám úgy látta, “a körülmények azt sugalmazzák”, hogy ugyanarról a személyről van szó. A jobbikos képviselő korábban kezdeményezte, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági és külügyi bizottsága együttes ülésen is tárgyalja az ügyet. Szél Bernadett, a nemzetbiztonsági bizottság LMP-s tagja támogatta ezt a kezdeményezést.

Mirkóczki Ádám szerint ha kiderül, hogy valóban a sajtóhírek szerint terrorista kapcsolatokkal rendelkező körözött bűnöző áll kapcsolatban a külügyi tárcához tartozó kereskedőházzal és Orbán Viktor miniszterelnök családjával is, az az elmúlt évek legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatát jelentheti.

A szaúdi király felpofozta

Az üzletember korábbi sajtóhírek szerint közvetítők segítségével több ingatlant is vásárolt Magyarországon. A nevéhez köthető cégé már a seregélyesi Zichy–Hadik-kastély, úgy tudni, a jövőben a vadászturizmusban szeretne nagyobb részesedést szerezni. A Magyar Nemzet portréja szerint az idén 76 éves Ghaith Pharaon már gyermekként kiváltságos helyzetbe került, miután apja, Rasad Pharaon Szíriából áttelepült Szaúd-Arábiába, ahol a király orvosa és bizalmasa lett. Szépen gazdagodott, míg el nem jött az első pofon. Szó szerint. A szaúdi király pofozta fel, mert olajpénzekkel akart “mutyizni”.

Vesztegetés, csalás, terrorizmus támogatása…

Igazi playboy lett, üzleti útra magángépén repül, ideje nagy részét 60 méteres luxusjachtján, a Le Pharaonon tölti. Újabb szintet akkor lépett, amikor 1977-ben a szaúdi hírszerzés korábbi vezetője bemutatta a Nemzetközi Kereskedelmi és Hitelbank (Bank of Credit and Commerce International – BCCI) pakisztáni tulajdonosának. A BCCI 1991-es széthullása utáni botrányt John Kerry szenátor vizsgálta. A jelenlegi külügyminiszter csaknem 600 oldalas jelentésében a bankot olyan nemzetek feletti bűnszervezetként írta le, amelyet csalással, pénzmosással, vesztegetéssel, terrorszervezetek támogatásával, illegális fegyverkereskedelemmel, prostituáltak futtatásával, adócsalással, csempészéssel és emberkereskedelemmel vádolt.

 

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.