Budapest, 2015. június 22.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. június 22-én. A második sorban Németh Szilárd, a Fidesz képviselője (b) és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Belföld

Áldás vagy átok Orbán nagypénteki szabadnapja?

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 10. 17. 09:01

A kormányfő - a vasárnapi zárva tartás után - ismét egy KDNP-javaslatot melegített fel.

Munkaszüneti nap lesz nagypéntek – jelentette be minap a miniszterelnök a Magyarországi Református Egyházak Zsinatának emlékülésén, mondván,

a reformáció emlékéve alkalmas pillanat arra, hogy ezzel a lépéssel a nagypéntek méltó megünneplését segítsék.

A VOSZ-főtitkár a Népszavában azt írja, meghökkent a hír hallatán, de emlékeiben kutakodva rátalált az ötletgazdára. Varga László nyugalmazott református lelkész, a KDNP képviselőjeként 2011. május 9-én indítványozta ugyanezt.

A kereszténydemokrata politikus egyéni képviselői indítványát öt éve azzal indokolta, hogy nagypéntek a keresztény kultúra egyik kiemelkedő napja. Mint a munka törvénykönyvéről szóló törvény módosításában kiemelte: Európa jó néhány országában, így különösen Németországban, Ausztriában, Olaszországban vagy Portugáliában nagypéntek jelenleg is munkaszüneti nap.

Ezen a napon emlékezik a világ kereszténysége Isten szeretetének legnagyobb bizonyságára a golgotai keresztre, Jézus Krisztus megváltó halálára. Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájától kezdve az útszéli keresztig minden erre a napra emlékeztet, éppen ezért szükség lenne ezt a napot munkaszünetté nyilvánítani, ezzel is lehetőséget adni a hívő emberek számára az elmélyülésre, az áhítatra.

Áhítat és munkaszervezés

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint az újabb munkaszüneti nap kapcsán érdemes lenne ugyanakkor néhány gazdasági következményt is megvizsgálni. Mivel ezt a kormányfő nem tette meg, ő villant fel néhány munkaszervezési, logisztikai, adóbevételi szempontot, majd rátér, milyen bizarr helyzet alakulhat ki a kisebb boltokban.

Húsvét vasárnapján és húsvét hétfőjén nyilvánvalóan továbbra is zárva tartanak az üzletek. A mostani gyakorlat szerint viszont nagyszombaton nincs kereskedelmi tilalom, mivel nem munkaszüneti nap, hanem szombatra eső heti pihenőnap. Hogy’ is lesz? Nagypénteken zárás, nagyszombaton nyitás? Vagy négy napig teljes boltzár?

Áldás?

A fizetett munkaszüneti napok emelése csökkenti a nemzetgazdasági szintű éves munkaidő-alapot. Ez akár több tízmilliárdos nagyságrendű termelési/szolgáltatási érték kieséséhez vezethet. Dávid Ferenc nem tudja, mérlegelték-e ezt, de abban biztos, az üzleti szektor véleményére most sem voltak kíváncsiak. A VOSZ főtitkára úgy véli: ha már újabb fizetett munkaszüneti nap kell, a december 24-e hasznosabb lenne, mert

hitbéli, családi és szakmai szempontok szerint is ésszerűbb megoldás.

Bár a nagypéntekre vonatkozó KDNP-s beadványról nem tárgyalt az Országgyűlés, most a kormányfő támogatásával pillanatok alatt törvény lesz, nem kell tartani olyan csúfos kudarctól sem, mint a vasárnapi zárva tartásnál. Ráadásul – teszi hozzá Dávid Ferenc, van még muníció bőven. 2011-ben Michl József szintén KDNP-s képviselő azt javasolta, hogy augusztus 15-e, Szűz Mária mennybevétele napja legyen munkaszüneti nap, hiszen az ünnepet már Szent István király is megülte. Akkor az előterjesztő úgy vélte, nem lehet mindig mindent pusztán a pénz, az anyagiak oldaláról szemlélni.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.