Belföld

Rogán Antal, aki parasztgyerekként helikopterezett a Fidesz első sorába

Rogán Antal, aki parasztgyerekként helikopterezett a Fidesz első sorába

A kívülről jött, aki gyorsan az élre tört és mindig tudta, hova kell állni. Volt KISZ-titkár, és az MDF-be is belépett. Egyszer már visszavonult, dolgozott Kövér mellett, most Habonnyal karöltve Orbán hű kiszolgálója, de egyre több van a rovásán. Portré.

1.) Zárkózott vagyok, van ilyen… Mifelénk nem fecsegnek az emberek.
2.) Ha a bulvárnak kinyitod a bejárati ajtót, nem áll meg az előszobában.

Az első idézetet Rogán Antal még 1999-ben mondta, a másodikat egy 2011. novemberi nagyinterjúban, ami a Mozgó Világban jelent meg.

Fotó: MTI/Kovács Attila
Fotó: MTI/Kovács Attila

Vágyta Pestet

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter 1972-ben született Körmenden, gyerekkorát az osztrák határ melletti Szakonyfaluban töltötte. Szülei egyes források szerint egyházi iskolába szerették volna küldeni, de se pénz, se forrás nem volt arra, hogy Pannonhalmára kerüljön, gimnáziumi éveit Szentgotthárdon töltötte. 1990-ben érettségizett, majd 2007-ben nyilvánosságra került egy dokumentum, hogy ebben az időben fél évig KISZ-titkár volt. A már idézett Mozgó Világ-interjúban így beszélt erről:

Akkoriban szemüveges, vékonydongájú parasztgyerekként önbizalmat adott, hogy a királyi aspiránssal szemben a legnagyobb meglepetésemre a diákok engem jelöltek és meg is választottak.

Rogán szereti hangsúlyozni, hogy parasztgyerek, legutóbb a hétfői parlamenti ülésen.

Tóni élete ez a kettősség. Hozza magával a paraszti gyökereket, de mindig elvágyódott onnan, neki Pest, a kitörés volt a cél, mondta egyik ismerője.

Az érettségi után jött el az idő, hogy elkerüljön Szakonyfaluról (ahol most testvére, Rogán Valéria a polgármester, természetesen a Fidesz támogatásával), a Közgázra. Első éveit egy kőbányai kollégiumban töltötte, harmadévesként került a Széchenyiről elnevezett szakkollégiumba, a Ráday utcába, ahol hivatalos önéletrajza szerint 1995-től, a diplomázása után már nevelőtanár is. Később demonstrátor és óraadó is volt az egyetem pénzügy tanszékén.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Be az MDF-be, majd Kövér mellé

Egykori tanárai szerint Rogán már az első évektől aktív volt, jó tanulónak számított,

“ma úgy mondanánk, stréber”.

A közélet felé viszont csak az 1994-es választások után fordult, amikor az utódpárt MSZP nyert. Az Origo korabeli cikke szerint a mostani miniszter egykori barátja úgy emlékszik erre az időszakra, hogy azt érezték, csinálniuk kellene valamit.

A szakkollégiumban Rogán azoktól hallgatott előadást, akik a közgazdaságtudomány helyett inkább a társadalomtudományról beszéltek. Többek közt Orbántól, Kövértől, Németh Zsolttól, Tölgyessytől, Mécs Imrétől. A választások után ezért az MDF-be lépett be, de hamar odébbállt. Először létrehozta a Konzervatív Polgári Klubot, vitaesteket szerveztek és épült a saját kapcsolati hálója is, megismerkedett például Gyürk Andrással, a Fidesz mostani kampánygurujával, aki akkoriban egy másik szakkollégiumban kezdett érdeklődni a közügyek iránt.

A diploma után az MNB-ben kezdett el dolgozni, de hamar rájött, a politika az, ami igazán érdekli. Nem sokáig volt a jegybanknál, hamar továbbállt, a Batthyány Lajos Alapítványnál kapott munkát, amit még Antall József hozott létre 1991-ben. Az alapítvány a konzervatív politika megteremtésén dolgozott és Kövér László is ott ült az alapítvány igazgatóságában. Rogán később is kapcsolatba került Kövérrel. Amikor a mostani házelnök 2002-ben, a Fidesz választási veresége után pártelnök lett, Rogán lett a kabinetfőnöke.

Gyürkkel kettejük szülötte a Fidelitas is. Rogán állítja, alapítója a Fidesz ifjúsági szervezetének, de Gyürk másként emlékszik. Szerinte Rogán ott sem volt az alapításkor, csak egy évre rá lépett be.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Meredeken felfelé

1998-ban a Fidelitas kapott két listás helyet a Fidesztől, így lett Rogán parlamenti képviselő mindössze 26 évesen (és azóta is az, megszakítás nélkül). Amikor pedig Deutsch miniszter lett, Rogán egyből frakcióvezető-helyettes.

A Fideszben a mai napig egy kisebbfajta csodaként beszélnek arról, hogy a “kívülről jött” Rogán, aki nem ÁJK-s, sőt, pénzügyes, hogyan tudott ilyen hamar ilyen magasra jutni a Fidesz-fiúk között. Senki nem vitatja, hogy tud valamit, de beszélgetőpartnereink közül kevesen tudták megfogni azt, hogy pontosan mit.

Mindig tudja, hová kell állni, de nemcsak odaáll, hanem látványosan áll oda és mondja, csinálja, teszi a dolgát, fogalmazta meg egy mostanra már másodvonalasnak tartott fideszes.

A nagy feladat azonban nem a frakcióvezető-helyettesi poszt volt. Már mielőtt beült volna a patkóba, Orbán felkérte, legyen a miniszterelnöki kabinet belpolitikai titkárságvezetője. Igent mondott, a felfelé ívelés pedig még meredekebb lett, 2001-re már a párt elnökségébe is bekerült.

Fotó: MTI/Földi Imre
Fotó: MTI/Földi Imre

Arrogán

Képviselőként már ekkor sokat és sokszor ütötte a szocialistákat, emlékezetes egy 2001-es felszólalása:

(…) rosszul teszik, kedves MSZP-s képviselőtársaim, ha a hibát a munka törvénykönyvében keresik: a hiba önökben van. Az emberek látják, hogy a legnagyobb ellenzéki pártnak nincs programja. Látják, hogy az MSZP miniszterelnök-jelölti posztjáért kiérdemesült múmiák versenye zajlik: Horn Gyula, Medgyessy Péter, Németh Miklós, Kovács László. Ennyit az önök jövőképéről.

Két dolgot szeretett nagyon a parlamenti munkában, a szereplést és a konfliktusokat – kormányból odaszólni az ellenzéknek.

Ekkor ragadt rá a vezetéknevéből keletkeztetett Arrogán becenév is, 2004-ben a Színes Bulvár Lap olvasói őt választották meg a legirritálóbb politikusnak, derül ki a Political Capital vonatkozó portréjából.

2002-ben elbukta a választásokat a Fidesz, ő pedig a különutasságot választotta, ami egészen odáig fajult, hogy bejelentette a visszavonulását: nem indult az alelnökségért, és az is felmerült, hogy az EP-ben folytatná inkább. Amikor Orbán visszavette a pártelnökséget Kövértől, Rogán még neki is nemet mondott, nem vállalta el a kabinetfőnökséget.

Nem tartott sokáig az önkéntes száműzetése, 2004-től 2006-ig ő igazgatta a Fidesz kampányát, de megint csak bukás lett a választás a mostani kormánypártnak.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az első botrányok

Ekkor érte első botránya. 2005 decemberében Ujhelyi István, az MSZP alelnöke egy a Magyar Vizsla című – állítólag független, az MSZP-t és az SZDSZ-t keményen kritizáló, civil kiadású – újságba szánt oldal elfaxolt másolatát mutatta be, a feladó Rogán Antal kampányfőnök titkársága volt. Rogánt 2006 februárjában is elővették, az úgynevezett adatlopási botránnyal. A Fidesz e-mailben kapta meg azt a titkos kódot, mellyel behatoltak a szocialisták kampányanyagát is tartalmazó szerverbe.

A párton és a szimpatizánsokon belül is sokan vele azonosították a vereséget, őt okolták, ezért a Belváros és a bulvár felé fordult, nagyjából egy időben. 2006-tól 2014-ig volt az V. kerületi polgármestere, a szocialisták már az első napjaitól kezdve

Don Corleonénak hívták,

miután a beiktatása után a Bazilikába ment, onnan a hivatalba, ahol több embert kirúgott, de a lakók polgármesteri két ciklusából csak annyit vettek észre, hogy “a kerület fejlődik, dől a pénz, szaporodik a térkő”, mondta egy ott lakó.

(2006-ban a budapesti területi listáról, 2010-ben egyéniben szerzett parlamenti mandátumot, ahogy 2014-ben is, de 2014-ben az összeférhetetlenségi szabályok miatt a Kossuth teret választotta a Belváros helyett.)

Helikopterezése miatt mostanában sokszor emlegetik egy 2006-os megszólalását. Egy óbudai lakótelepen tartott sajtótájékoztatóján, még kampányfőnökként keményen nekiment a szocialista kormánynak. Azt mondta,

Magyarországot limuzinszocialisták irányítják.

Amivel arra utalt, hogy Gyurcsány egy kampányfilmben egy 35 milliós autó hátsó üléséről nyilatkozik.

Polgármesterként megpróbált imidzset váltani, értékesítette a hivatal autóját, 13. havi fizetését és jutalmát szétosztotta. Közben pedig pörgette a bulvárt. Második feleségének, Gaál Cecíliának a kezét a sajtó nyilvánossága előtt térdelve kérte meg. Ebben az időben került le róla a szemüveg is, kontaktlencsére váltott és a laza-elegáns vonalat vitte az öltözködésében.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Különutasból leghűbb szövetséges

Polgármesterként volt egy időszaka, amikor megpróbált leválni a központi Fideszről és önállósodott, az Orbán utáni időkre készült. Nem véletlen, hogy akkoriban sokat idézték az ezredforduló körül mondott szavait:

Tíz év múlva (…) bizonyára az álmaim között fog szerepelni, hogy ennek a pártnak az egyik vagy akár első számú vezetője én lehessek.

Az önállósodás nem sikerült, de polgármesterként megerősödött annyira, hogy a korábbi választási kudarcokat feledtetve térjen vissza az országos politizálásba, Orbán leghűbb szövetségeseként.

A 2010-es kormányváltáskor sokan beszélték, hogy Rogán gazdasági miniszter is lehet, végül két évvel később “csak” frakcióvezető lett, Lázár Jánost váltotta. A gazdasági bizottság elnökeként pedig szinte az összes jelentős gazdasági döntésben szerepe volt, köztük a devizahitelesek megsegítése vagy épp az MNB-t érintő jogszabályok.

A frakcióvezetés a kétharmados többséget szerzett párttal a háta mögött az egyik legfontosabb és legbizalmibb poszt volt ekkor Orbánnak, több akkori képviselő szerint ekkor nem is a kormány, hanem a frakció kormányzott, Rogánnak kellett összefogni őket.

A Fidesz szinte a teljes közjogi rendszert átszabta ebben az időben, a kétharmados törvényekhez pedig fegyelem kellett, amit Rogán politikai vasakarattal vitt végbe.

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Erős ember

A bulvárt 2010 után még inkább ki- vagy felhasználta, ebben az évben feleségével részt vett a Mr és Mrs vetélkedőjében a TV2-n, 2011-ben szerepelt a Jóban Rosszban című magyar szappanoperában (szintén TV2), ahol egy polgármestert alakított, majd 2013-ben vendége volt Hajdú Péternek a Frizbiben (ez is TV2). Ráadásul 2012-ben a Belvárosban felállított Rikkancs szobor kezébe az eredeti Az Est helyett egy Blikk került, Rogán pedig előtte elbeszélgetett a szobrásszal.

Habonnyal

Habonnyal már a kezdetekkor, a hivatalos pozíciót nem viselő tanácsadó 2002-es feltűnésekor kialakult a jó viszonya. Rogán maga is elismerte az Origonak, hogy a tanácsadó segítette őt az imázsváltásban is, bár azt mondta, ezek csak baráti tanácsok voltak, semmi formális pozícióval nem járt. Kapcsolatukat pedig normális baráti viszonyként írta le a mostani miniszter. Fideszes forrásaink szerint azonban mára egyértelmű, hogy a Rogán–Habony tandem találja ki és viszi végbe a Fidesz kampányait és kommunikációját és amíg jönnek az eredmények, ez nem is fog változni. Bár párton belül egyre többen tartanak tőle, főleg, mióta olyan hírek is keringenek, hogy a miniszter a népszavazás előtt elhallgatta Orbán előtt a rossz számokat, amik azt mutatták, nem lesz érvényes a referendum.

2010 óta nagyjából folyamatos a viaskodása a kormány másik erős emberével, Lázár Jánossal, Orbán is versenyezteti őket, volt már mind a kettő frakcióvezető, miniszter (Rogán 2015-ig volt a frakció élén, az év októberétől irányítja a Miniszterelnök Kabinetirodát.) Párton belül mindkettejüket mondják lehetséges Orbán-utódnak, de Rogánt erősen megtépázták az utóbbi idők botrányai.

Habony és Rogán az MTI felvételén
Habony és Rogán az MTI felvételén

Az első ezek közül még a 2014-es kampányban történt, amikor Rogánnak többször is korrigálnia kellett vagyonnyilatkozatát, mert kiderült, hogy a Pasa parki lakása nem felerészben, hanem teljesen az övé és nem 149, hanem 185 négyzetméteres.

A belvárosi ingatlanügyek kapcsán is elővette a sajtó, aminek az a lényege, hogy a még Rogán vezette önkormányzat négymilliárd forintnál is nagyobb vételárkedvezményt adott üzletek bérlőinek. Rogán a Louis Vuitton hátizsákjával is célkeresztbe került, aminek az árára nem emlékezett. Később elárverezte a táskát és jótékony célokra ajánlotta az összeget.

Rogán az ötletgazdája a letelepedési kötvényeknek is, amiért folyamatosan támadja az ellenzék. A kötvények nagyjából nyolcvanmilliárdos üzletet jelentenek Habonynak és baráti körének. Az egyik legújabb botrány pedig az, hogy kiderült, a miniszter hivatalosan egy elektronikus aláírási eljárás feltalálója két másik ember, Csík Balázs és Lengyel Csaba társaságában. Csak azt nem tudni, Rogán milyen szellemi termékkel járult hozzá a feltaláláshoz.

Fotó: TV2
Fotó: TV2

És a helikopterezés

A miniszter helikopterrel érkezett Szabó Zsófiék esküvőjére. Rogán először tagadott és perrel fenyegetett, később eszébe jutott, hogy mégis ült helikopteren. Az út a becslések szerint 1,8 millió forintjába került volna a családnak, ha felesége, Rogán Cecília nem barterezi le a helikoptert üzemeltető céggel.

A bulin egyébként Kis Grófo csinálta a hangulatot. A zenész  a Facebookon igazi bulibárónak nevezte Rogánt, majd valamiért meggondolta magát és törölte a bejegyzését.

Az utolsó nyomtatásban megjelent Népszabadságban még arról írtak, Orbánt nem érdekli a helikopterezés, információink szerint viszont Orbánnak inkább nincs ideje most ezzel foglalkozni, mert minden idejét és energiáját arra összpontosítja, hogy valahogy meglegyen a népszavazás utáni alaptörvény-módosításhoz a kétharmad, és Brüsszelre is ráerőltesse az akaratát. Miniszterét mindenesetre utasította, hogy a parlamentben mondja el, hibázott, amit hétfőn meg is tett.

Hibáztam, amiért önök most le is veszik rólam a keresztvizet.

Azt is elmondta, hogy számára az az ügy tanulsága, hogy politikus magáncélból soha nem használhat helikoptert, még akkor sem, ha felesége ügyes üzletasszonyként intézte ezt.

Rogán Antal, aki parasztgyerekként helikopterezett a Fidesz első sorába 10
Gif: Flash and Bones / Tumblr

Minisztériumi munkatársai szerint Rogán, azzal együtt, hogy az utóbbi időben ritka vendég a parlamentben, a sajtó felől érkező levelekre pedig sem ő, sem kabinetje nem válaszol, propagandaminiszteri feladatait pontosan és precízen ellátja, sőt. Beosztottai keménykezű, sokat követelő vezetőnek írták le, akivel jobb nem összeveszni.

Maximalista, aki maximalistákkal veszi magát körül, hogy a lehető legjobb színben tűnjön fel Orbán előtt, mesélte egyikük.

Azonban az egyre sokasodó botrányok nem segítik ezt, az egyszerű fideszes politikusok minden népszerűségvesztést és az összes létező támadási felületet két emberhez kötik: Rogán Antalhoz és Habony Árpádhoz.

Ha egyszer bukik, az két dolog miatt lesz. Az egyik Habony, a másik pedig az, hogy Orbán elengedi a kezét,

– mondta egy kormányzati forrásunk.

Úgy tudjuk, a helikopteres botrányt az azóta is hangoztatott, népszavazáson elért 98 százaléknyi nem szavazat miatt megúszta, de

Orbán számolja, mennyi van a rovásán.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Rogán Antal személyiségének, botrányainak és pályaívének megértéséhez, összerakásához több gyerekkori ismerőssel, V. kerületi volt munkatárssal és minisztériumi beosztottjával beszéltünk a helikopteres botrány kirobbanása óta, illetve végignéztük az összes jelentősebb közéleti megszólalását.

Olvasói sztorik