Közélet
Budapest, 2015. május 27.
Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, a párt vezérszónoka a jövő évi költségvetésre vonatkozó javaslat általános vitájában felszólalásához készül az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. május 27-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Rogán ennyi hiba után nadrágon folt sem lehetne, nemhogy miniszter

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2015. 10. 01. 17:43

Rogán Antal saját minisztériumot kapott – bár ez az állítás csak félig igaz. A saját minisztérium fele Lázár János Miniszterelnökségének a fele, Orbán Viktor népmesei megoldásáról bővebben itt írtunk. A meghökkentő húzással Rogán kezébe került a Nemzeti Kommunikációs Hivatal, amely 1500 állami intézmény és cég reklámköltségeit intézi, 25 milliárd forint költségvetéssel hatalmas összeg felett diszponál.

A miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 Perc című műsorában nemrégiben arról panaszkodott, hogy túl sok munka hárul rá, az ő fogaiban is szaporodik az idegen anyag, így a kormányzati munka hibáit Rogán Antalnak kell majd orvosolnia.

Minden bizonnyal remek gyógyító tevékenységet végez majd a csütörtökön hivatalába lépett tárcavezető, aki nemcsak a közélet és gazdaság, hanem a bulvár rovatba is hézagmentesen illeszkedik. Lássuk, mely botlások fölött hunyt szemet a miniszterelnök, amikor egy komplett minisztériumot hozott össze a Rogán-Lázár vita elsimítására. Időutazásunkat – csakis a reális terjedelmi szempontok miatt – 2005-ben kezdjük, ekkor Rogán, az első generációs értelmiségi a Fidesz erős embere volt, nem a bulvárban villogtatta Krumpli kutyust. Minden botránykövet – azok nagy száma miatt – sajnos nem tudunk végigvenni.

2005-2006: Magyar Vizsla – Csúnya lebukás

2005 decemberében Ujhelyi István, az MSZP alelnöke egy a Magyar Vizsla című – állítólag független, az MSZP-t és az SZDSZ-t keményen kritizáló, civil kiadású – újságba szánt oldal elfaxolt másolatát mutatta be, a feladó Rogán Antal kampányfőnök titkársága volt. Révész Máriusz, a Fidesz sajtófőnöke hamisítványnak nevezte a dokumentumot, vizsgálatot rendeltek el, majd 2006 elején kiderült: valóban a titkárság faxáról küldték az oldalt a független(!) Magyar Vizslának. Az elfaxolt dokumentumon kézírásos javítások voltak. A Rogán vezette titkárság nagyon életszerű magyarázata szerint egy külső látogató kérte meg őket arra, hogy faxolhasson, ezt pedig engedélyezték. Az eredetileg Rogán Antal és titkársága által használt szerkezet átkerült a központi faxhoz, így azt a Fidesz Központi Hivatalának többi munkatársa is használhatta, innen küldték el a Magyar Vizsla egy korrektúrázott oldalát.

2006: Választási bukás, adatlopási botrány

A Magyar Vizsla című független kiadvány nem véletlenül tiporta földbe az akkori kormánypártokat. 2006. április 9-én és 23-án az ország, a rendszerváltás után ötödszörre döntött arról, hogy kinek a kezébe adja a hatalmat. A Fidesz kampányát 2004-től Rogán Antal vezette, emlékezetes a teljesen kontraproduktív “Rosszabbul élünk mint négy éve” szlogen, a negatív üzenetek, a kemény ökölpolitika és annak eredménye is.

A választásokon az MSZP úgy elverte a 8 éves regnálásra készülő Fideszt, mint a kétfenekű dobot, a szocialisták koalíciót ajánlottak a szabad demokratáknak, 2006. június 9-én pedig megalakult a második Gyurcsány-kormány.

Rogán Antal számára a 2006-os év igazi katasztrófa volt, nemcsak a Magyar Vizslával került vállalhatatlan helyzetbe, hanem az úgynevezett, mára kissé feledett adatlopási botránnyal is. E-mailben kapta meg a Fidesz azt a titkos kódot, mellyel behatoltak a szocialisták kampányanyagát is tartalmazó szerverbe – tudatta a Fidesz 2006 februárjában, amikor is nem győzték sulykolni: lezártnak tekintik a szerverbotrányt. Jó okuk volt erre: az ügy középpontjában egy szinte kémfilmbe illő esemény áll: az akkor még ellenzéki Fidesz szerveréről hatoltak be az MSZP kampányanyagait tervező ügynökség szerverére. Rogán – ha valóban e-mailben kapta meg a kódot – bűnpártolást követett el, ráadásul

akkoriban ő volt az Országgyűlés informatikai bizottságának elnöke, így arra nehezen hivatkozhatott volna, hogy nem ismeri a jogszabályt.

A Magyar Narancs 2006-os cikke szerint Rogánt csak azért nem váltották le a két rendkívül kellemetlen, a Fideszt lejárató eset után, mert az hetekre témát adott volna a közvéleménynek. A Rogán iránti politikai bizalom azonban saját pártján belül is meggyengült, szerencséjére jó taktikai érzékkel választott menekülőútvonalat az országos politikából.

Fotó: egyenlito.blog.hu
Fotó: egyenlito.blog.hu

2006-2014: Homályos belvárosi ingatlanügyek

Az ellenzék által “belvárosi ingatlanpanamának” elnevezett botrány legfrissebb fejleménye, hogy az ügyészség október 30-áig nyomozhat a Habony Árpád közszereplő nagynénjének eladott ingatlan ügyében. A 444.hu cikke bemutatja, hogyan jutott bérlőknek járó komoly kedvezményhez Pápa Marianne cége, a Classic Immo Kft., amely egy 212 négyzetméteres félemeleti ingatlant 52 millió forintért szerzett meg. A kedvezmény mértékét jól mutatja, hogy a Classic Immo a 2011 decemberében megvásárolt ingatlant 2012. július végén 50 milliós haszonnal, 102 millió forintért értékesítette. Az ügy tavaly decemberben derült ki, pikantériája, hogy Pápa Marianne, az alvilág fejének tartott Portik Tamás állítólagos élettársa.

Mindezt a Rogán Antal irányította V. kerületben, ahol a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezményt akár néhány hónappal a bérleti szerződés megkötése után érvényesítették egyes szerencsés vállalkozók.

Csak a szemezgetés szintjén néhány eset:

  • A CBA-ra is a gyanú árnyéka vetült idén januárban: az V. kerület önkormányzata 51 és fél millió forintért adta el azt az ingatlant, amely később – átalakítás és egy üzlet bevezetése után – már 430 millióért került ki a piacra. A Belváros képviselő-testülete 2011. december 8-án döntött úgy, hogy az ingatlant kijelölik elidegenítésre: az elővásárlásra jogosult a Lázár és Fia Kft. (azóta CBA L. és F. Kft.) A történet nagyon izgalmas, kattintson.
  • Tavaly decemberben az RTL Klub Híradója számolt be róla, hogy Habony Árpád, a miniszterelnök eddig fel nem vállalt tanácsadójának unokatestvérei is részvényesek abban a cégben, amelynek leányvállalatához legalább két V. kerületi ingatlan került kedvezményes áron Rogán Antal polgármestersége idején.
  • Egy picit más módszernek hála, Giró-Szász András, éppen csütörtökön lemondott államtitkár is százmilliókat nyerhetett, mikor a Belvárosi Önkormányzat az értékesítés előtt – az ingatlanválságra hivatkozva – 25 százalékkal csökkentette bizonyos nagy értékű ingatlanok eladási árát.

2012: Rikkancs szobor – Emlékmű a Blikknek?

A bulvármédiának sokat köszönhet Rogán Antal (lásd keretes írásunkat), de az még a leghiggadtabb szemlélőket is meglepte, amikor az V. kerületi Hild téren felállított Rikkancs szobor kezében található újság címlapjára a “Blikk” felirat került. Szőke Lajos szobrászművész saját bevallása szerint a korhű Az Est fejlécét akarta megformálni, Rogán Antal később azt állította: ő csak elbeszélgetett az alkotóval, nyomást nem gyakorolt rá.

Rogánnak nem derogál a bulvár

Rogán Antal a 2006-os választási vereség után kormányozta magát a Belváros polgármesteri bársonyszékébe – és a bulvármédia fókuszába. Házasságkötéséről beszámolt a kerületi lap, ahogyan arról is, hogy neje, Rogán-Gaál Cecília megtalálta saját stílusát. A kis család – Krumpli kutyussal – a TV2 Jóban-Rosszban című sorozatában is elvállalt egy cameót. Szintén a TV2-n futó Mr. és Mrs. című műsorból tudhattuk meg, hogy Cecília asszony nem székel, ha férje a közelben van.

Facebook oldalán a legkínosabb kliséktől sem ódzkodik: március 15-ét félregombolt huszárjelmezben, az iskolakezdést kisfia, Dániel iskolapadja mellett köszöntötte. Általánosságban elmondható, hogy nem igazán félti gyermekeit a nyilvánosságtól, családját szívesen teszi a kirakatba néhány lájkért. Ezzel persze nincs egyedül a politikusok között.

2013: Ami Habonynak a Gucci, az Rogánnak a Louis Vuitton

A politikusok luxuskiadásairól szívesen cikkezik a sajtó, a Fidesz kormányhoz köthető egyik első ilyen emblematikus ügy Rogán Antal Louis Vuitton hátizsákja volt. A politikus a hátizsákot  feleségének vette Dániel fiuk születése után pelenkatartónak, mert jól rá lehet akasztani a babakocsira, az árára azonban nem emlékezett. Elmondása szerint mikor felesége meglátta a luxusholmit, közölte: ilyen célra vannak megfelelőbb alkalmatosságok is, úgy hívják, hogy pelenkatartó táska. Így került a Louis Vuitton Bosphore Backpack Rogán Antalhoz, aki így 240 ezer forintot csapott a hátára a Városházára menet.

A botrány kipattanása után elárverezte a nagy értékű kiegészítőt. Szintén ekkoriban szúrták ki milliós Hublot óráját és Audi Q5-ös luxusautóját, táskájával ellentétben ezeket nem ajánlotta fel jótékony célra.

2014: Kikalapált vagyonnyilatkozat, gumifalú luxuslakás

Rogán Antal a 2014-es választások előtt többször is korrigálta vagyonnyilatkozatát, ugyanis néhány négyzetméter kiesett az emlékezetéből, ahogyan egy fél lakás is. Ez év áprilisában Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke és Kerék-Bárczy Szabolcs egyéni országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy Rogán vagyonnyilatkozata alapján nem reális a felhalmozott ingatlanvagyon: a Pasa Parkban nemcsak megvenni költséges egy lakást, hanem fenntartani is. A két politikus arra kereste a választ, hogy hogyan lehetséges, hogy Rogán bevallott jövedelménél százezrekkel többet költhet havonta. Kiszámolták: Rogán havi 1,2 millió forintot kasszíroz, ehhez azonban óriási költségek társulnak:

  • gyerekeik magánóvodába járnak: 150 ezer ft/hó
  • Pasa Parkban lévő luxuslakásaik közös költsége: 300 ezer ft/hó
  • luxuslakásaik rezsije: 150 ezer ft/hó
  • 60 milliós jelzálogkölcsönük törlesztőrészlete: kb. 500 ezer ft/hó
  • Audi személygépkocsi lízingdíja: 200 ezer ft/hó

És ebben 1 kiló kenyér, egyetlen Zegna-öltöny, nyaralás, egy falat kutyaeledel sincs benne. Rogán a választások előtt közölte: vagyonosodási vizsgálatot indíttat maga ellen. Az átvilágítás meg is történt, Rogán a közvélemény tudtára hozta, hogy már nyugodtan alszik, mivel kezében van az ártatlanságát igazoló papír. A fontos dokumentumot a sajtó képviselői sajnos nem láthatták, mivel azt a NAV adótitoknak nyilvánította.

2014: Sonka, Erzsébet-utalvány a kerületi nyugdíjasoknak – SZÍVJÓSÁGBÓL

Ki merne szót emelni az ellen, ha egy politikus támogatja a nyugdíjasokat? Senki. 2014 októberében fejenként tízezer forintos Erzsébet-utalványokat kaptak a fűtési támogatásban részesülő V. kerületi, hatvan év felettiek az Idősek Világnapján. Mint emlékezetes, akkor voltak az önkormányzati választások. A tavaszi országgyűlési választások előtt pedig kétkilós sonkával köszöntötte az V. kerületi önkormányzat az időseket, a kedves meglepetést a CBA-üzletekben lehetett átvenni.

2015: A Pasa Park összeköt!

Augusztus elején számoltunk be róla, hogy a Csetényi László vezette HG360 reklámügynökség lehet az egyik befutó azon a 25 milliárd forintos állami kommunikációs gigatenderen, amelyre még áprilisban írta ki a közbeszerzést a Nemzeti Kommunikációs Hivatal. Csetényi László osztozik a luxusban Rogánnal, ő is a Pasa Lakóparkban hajtja álomra a fejét. Csetényi nevével korábban a trafikmutyi kapcsán is találkozhattunk, a Város Szíve Blog 2013 júniusában írta meg, hogy Rogán társasházi szomszédja testvérével közösen 9 trafik koncessziós jogát nyerte el a főváros frekventált, turisták által látogatott részén. Az Átlátszó Blog szintén ekkor számolt be róla, hogy milyen szépen szerepeltek Csetényi érdekeltségei a közbeszerzéseken.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.