Belföld

Kósa: Lemond a kormány, ha az igenek kerülnek többségbe a népszavazáson

Nem kizárt, hogy ezzel akarja a Fidesz-frakcióvezető szavazásra ösztönözni az embereket.

Lemond a kormány, ha a vasárnapi népszavazáson az igenek kerülnek többségbe – ezt Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője mondta a Hír TV értesülése szerint a Fidelitas országos választmányának ülésén. Ezt azzal indokolta, hogy ez esetben a kormány és Orbán Viktor nem képviselhetné az emberek álláspontját.

Az még két nappal a népszavazás előtt is kérdéses, hogy meglesz-e az érvényességhez szükséges mintegy négymillió szavazat. Így elképzelhető, hogy Kósa azokat próbálja ezzel a kijelentéssel szavazásra ösztönözni, akik egyébként otthon maradnának vagy érvénytelenül voksolnának, de a kormány lehetséges távozásának belengetésére vérszemet kapnak.

Időközben az MTI is beszámolt Kósa Lajos beszédéről. Az állami hírügynökség hosszabb beszámolójában már kitért arra, hogy a frakcióvezető úgy nyilatkozott: ha az igenek lennének többségben a népszavazáson, szerinte nem lenne más lehetőség, mint a kormány lemondása és új választás. Viszont ha elsöprő lesz a nem szavazatok aránya, az felhatalmazza a kormányt arra, hogy parlamenti többséget hozzon össze egy migrációs jogalkotási folyamathoz.

A tudósítás szerint Kósa úgy vélte, a népszavazás eredményét „nem cselezheti ki” az Európai Bizottság, még akkor sem, ha az érvényesség „vitatott” lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik