Belföld

Úgy néppártosodik a Jobbik, hogy közben páros lábbal száll a melegekbe

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 07. 06. 19:53

Nehezen megy a középre húzás a novákelődtelenített pártnak. Gyengülnek, miközben a nem is olyan régi, de mindenképp elhagyni akart karakterükből újra feltört a homofóbia.

A hétvégi Budapest Pride egyik fő üzenete volt, hogy a felvonuló LMBTQ közösség nem fogadja el, hogy avítt nézetek alapján néhány politikus akarja meghatározni, ki kit szerethet és kit nem. A több tízezres felszabadult, békés tömeg azt üzeni, hogy az elhallgattatással szemben az aktív kiállást választja és megvédi alapvető jogait.

Beteg

A felvonulás után a Jobbik közleményt adott ki, amiben azt írják, hogy budapesti szervezetük

mély felháborodással értesült arról, hogy a fővárosban ismét vonulhatnak a beteg, deviáns emberek, kiegészülve az erőszakos rendezőikkel. A toleranciát csak hírből ismerő, “melegfelvonulásnak” nevezett visszataszító és családellenes rendezvényt minden évben botrányok kísérik, perverz és vallásgyalázó elemek vesznek részt rajta, a hatóságok pedig tétlenül szemlélik a bűncselekményektől hemzsegő vonaglást.

Azt ígérték, kormányra kerülve nem fogják engedni, hogy “Budapest vagy bármely hazai település utcáit ellepje az ilyen és ehhez hasonló deviancia.”

Nyögés

A párt tisztújítása után Vona Gábor pártelnök bejelentette, lezártnak tekinti a néppártosodás folyamatát. Novák Előd távozott, felesége, Dúró Dóra azonban maradt, erre biztatta az elnök és a férje is.

Azonban nehezen megy a néppártosodás, elég, ha megnézzük a tisztújítás óta megjelent közvélemény-kutatásokat:

  • Június 9-én jött ki a Republikon Intézet felmérése, akkor a pártválasztók között 18 százalékon állt a párt.
  • 16-án írtunk a ZRI Závecz Research Intézet számairól, ők a választókorú népesség körében 12 százalékon mérték a pártot.
  • 23-án a Medián is publikálta számait, a teljes népesség körében a Jobbik 12 százalékon állt.
  • A június 25-i, Publicus Intézet által készített felmérésben a párt mélyponton van, a teljes népesség körében csupán 11 százalékon.
  • A legfrissebb a Nézőpont Intézet 29-i kutatása, náluk a teljes felnőtt népességen belül 13 százaléknyi a jobbikos.

A legtöbb kutató intézet megjegyezte, a Jobbik gyengül.

Meghal

Vona Gábor a kongresszus után nagyinterjút adott a 24.hu-nak, amiben többek között arról beszélt, hogy pártja kamaszból felnőtté lett, a Jobbik pedig változik, mert

ami nem változik, meghal, mondta akkor.

Budapest, 2015. június 30.
Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője, pártelnök hallgatja napirend előtti felszólalásra Rétvári Bencének, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárának válaszát az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. június 30-án. Vona Gábor a Jobbik aláírásgyűjtési akciójáról beszélt. Balról Farkas Gergely, Dúró Dóra, jobbról Novák Előd jobbikos képviselő.
MTI Fotó: Kovács Attila
MTI Fotó: Kovács Attila

Deviancia

A Pride után Dúró Dóra a HírTV Magyarország élőben című műsorának volt a vendége, aki arról beszélt, sokan csak azért mentek el, hogy megbotránkoztatást keltsenek, ami szerintük szabálysértés, a cél pedig a provokáció.

– (…) beteg, deviáns emberek?
– Elmondtam, így van.

Mert Dúró szerint a felvonulók egy része azért ment ki, hogy szabálysértést valósítson meg, a rendőrségnek pedig intézkednie kellett volna.

“Aki ilyen szándékkal kimegy az utcára, az egy beteg ember.”

Öröm

Információink szerint a kirekesztő sajtóközlemény és Dúró tévés szereplése után a néppártosodásban csalódott párttagok öröm ujjongva nyugtázták, maradt még azért valami a radikális arcélből.

Jut is, marad is, a régi támogatókat sem szabad elhanyagolni, végre nekik is jutott valami, mondta egy, a frakció körül dolgozó forrásunk.

Egy másik beszélgetőpartnerünk szerint veszélyesek az ilyen manőverek, de ő örül annak, hogy ez a közlemény megszülethetett. Úgy látja, a párt magja még mindig a radikális támogatók, ha ők elhagynák a pártot, könnyen úgy járhatnának, mint a MIÉP, ami egyet jelent a politikai süllyesztővel.

Alapértékek

Megkerestük Dúró Dórát, mégis hogyan lehet így középre hajtani és szavazatokat szerezni a mérsékelt jobboldalról.

Ő úgy fogalmazott, közleményük és kijelentései beleillenek a néppártosodás folyamatába.

A mi programunk változatlan, a néppártosodás nem jelenti azt, hogy feladnánk alapértékeinket.

Szerinte sokan egyetértenek azzal a követelésükkel, hogy tiltsák be a fővárosi melegfelvonulást, a Jobbik pedig “a provokáció helyett inkább a nemzet gyarapodását szolgáló értékeket közvetítene.”

Megkerestünk kérdéseinkkel Vona Gábort, a Jobbik pártelnökét is, aki a következőket válaszolta.

A Jobbik egyáltalán nem kirekesztő a homoszexuális emberekkel szemben. Úgy véljük, hogy a nemi orientáció magánügy, amit mindenki tartson a hálószoba falai között. A Pride azonban nem a homoszexualisok valódi problémáiról szól – pl. az AIDS fertőzések magas aránya -, hanem egy mesterségesen szított és szervezett, provokatív és számos esetben törvénysértő menet, amely különféle közösségeket sért meg. Meggyőződésem, hogy az ezeken a felvonulásokon gyakran megmutatkozó alpári és szélsőséges stílus és üzenet a homoszexuális emberek jelentős részében is visszatetszést kelt.

*

A Fidesz a kvótaellenes népszavazás kampányával megkezdi a felkészülést a 2018-as országgyűlési választásokra, miközben a Jobbik a politikai irányváltásával átmeneti légüres térbe vezette saját magát. A szavazótábor átformálása lassú és keserves folyamat, a Fidesz pedig – és adott esetben az MSZP is, ahol szintén szavazatokat remélnek a Schiffer nélküli LMP-től és az arculatváltó Jobbiktól – könyörtelenül kihasználja ezt.

A referendumot megelőzően a Jobbik egyébként a betelepítési kvóta elleni szavazásra buzdítja tagjait és szimpatizánsait, ugyanúgy, ahogy a Fidesz. De nem tehet mást, az igen és a távolmaradás is a politikájuk elleni tett lenne. Mivel azonban egy követ fúj a kormánypártokkal (vagy fordítva), ez sem hoz szavazatot.

Azonban a Jobbik csak a saját néppártosodását nehezíti meg azzal, ha nem képes szakítani a kirekesztő megszólalásokkal. Ahogy egy korábbi képviselőjük fogalmazott:

A radikális szörny folyton enni kér, de ha túl sokat kap, felfalja a cuki kiskutyát.

Kiemelt kép: Pál Anna Viktória a Pride-ról, 24.hu

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.