Belföld

Úgy néppártosodik a Jobbik, hogy közben páros lábbal száll a melegekbe

Nehezen megy a középre húzás a novákelődtelenített pártnak. Gyengülnek, miközben a nem is olyan régi, de mindenképp elhagyni akart karakterükből újra feltört a homofóbia.

A hétvégi Budapest Pride egyik fő üzenete volt, hogy a felvonuló LMBTQ közösség nem fogadja el, hogy avítt nézetek alapján néhány politikus akarja meghatározni, ki kit szerethet és kit nem. A több tízezres felszabadult, békés tömeg azt üzeni, hogy az elhallgattatással szemben az aktív kiállást választja és megvédi alapvető jogait.

Beteg

A felvonulás után a Jobbik közleményt adott ki, amiben azt írják, hogy budapesti szervezetük

mély felháborodással értesült arról, hogy a fővárosban ismét vonulhatnak a beteg, deviáns emberek, kiegészülve az erőszakos rendezőikkel. A toleranciát csak hírből ismerő, “melegfelvonulásnak” nevezett visszataszító és családellenes rendezvényt minden évben botrányok kísérik, perverz és vallásgyalázó elemek vesznek részt rajta, a hatóságok pedig tétlenül szemlélik a bűncselekményektől hemzsegő vonaglást.

Azt ígérték, kormányra kerülve nem fogják engedni, hogy “Budapest vagy bármely hazai település utcáit ellepje az ilyen és ehhez hasonló deviancia.”

Nyögés

A párt tisztújítása után Vona Gábor pártelnök bejelentette, lezártnak tekinti a néppártosodás folyamatát. Novák Előd távozott, felesége, Dúró Dóra azonban maradt, erre biztatta az elnök és a férje is.

Azonban nehezen megy a néppártosodás, elég, ha megnézzük a tisztújítás óta megjelent közvélemény-kutatásokat:

  • Június 9-én jött ki a Republikon Intézet felmérése, akkor a pártválasztók között 18 százalékon állt a párt.
  • 16-án írtunk a ZRI Závecz Research Intézet számairól, ők a választókorú népesség körében 12 százalékon mérték a pártot.
  • 23-án a Medián is publikálta számait, a teljes népesség körében a Jobbik 12 százalékon állt.
  • A június 25-i, Publicus Intézet által készített felmérésben a párt mélyponton van, a teljes népesség körében csupán 11 százalékon.
  • A legfrissebb a Nézőpont Intézet 29-i kutatása, náluk a teljes felnőtt népességen belül 13 százaléknyi a jobbikos.

A legtöbb kutató intézet megjegyezte, a Jobbik gyengül.

Meghal

Vona Gábor a kongresszus után nagyinterjút adott a 24.hu-nak, amiben többek között arról beszélt, hogy pártja kamaszból felnőtté lett, a Jobbik pedig változik, mert

ami nem változik, meghal, mondta akkor.

MTI Fotó: Kovács Attila
MTI Fotó: Kovács Attila

Deviancia

A Pride után Dúró Dóra a HírTV Magyarország élőben című műsorának volt a vendége, aki arról beszélt, sokan csak azért mentek el, hogy megbotránkoztatást keltsenek, ami szerintük szabálysértés, a cél pedig a provokáció.

– (…) beteg, deviáns emberek?
– Elmondtam, így van.

Mert Dúró szerint a felvonulók egy része azért ment ki, hogy szabálysértést valósítson meg, a rendőrségnek pedig intézkednie kellett volna.

“Aki ilyen szándékkal kimegy az utcára, az egy beteg ember.”

Öröm

Információink szerint a kirekesztő sajtóközlemény és Dúró tévés szereplése után a néppártosodásban csalódott párttagok öröm ujjongva nyugtázták, maradt még azért valami a radikális arcélből.

Jut is, marad is, a régi támogatókat sem szabad elhanyagolni, végre nekik is jutott valami, mondta egy, a frakció körül dolgozó forrásunk.

Egy másik beszélgetőpartnerünk szerint veszélyesek az ilyen manőverek, de ő örül annak, hogy ez a közlemény megszülethetett. Úgy látja, a párt magja még mindig a radikális támogatók, ha ők elhagynák a pártot, könnyen úgy járhatnának, mint a MIÉP, ami egyet jelent a politikai süllyesztővel.

Alapértékek

Megkerestük Dúró Dórát, mégis hogyan lehet így középre hajtani és szavazatokat szerezni a mérsékelt jobboldalról.

Ő úgy fogalmazott, közleményük és kijelentései beleillenek a néppártosodás folyamatába.

A mi programunk változatlan, a néppártosodás nem jelenti azt, hogy feladnánk alapértékeinket.

Szerinte sokan egyetértenek azzal a követelésükkel, hogy tiltsák be a fővárosi melegfelvonulást, a Jobbik pedig “a provokáció helyett inkább a nemzet gyarapodását szolgáló értékeket közvetítene.”

Megkerestünk kérdéseinkkel Vona Gábort, a Jobbik pártelnökét is, aki a következőket válaszolta.

A Jobbik egyáltalán nem kirekesztő a homoszexuális emberekkel szemben. Úgy véljük, hogy a nemi orientáció magánügy, amit mindenki tartson a hálószoba falai között. A Pride azonban nem a homoszexualisok valódi problémáiról szól – pl. az AIDS fertőzések magas aránya -, hanem egy mesterségesen szított és szervezett, provokatív és számos esetben törvénysértő menet, amely különféle közösségeket sért meg. Meggyőződésem, hogy az ezeken a felvonulásokon gyakran megmutatkozó alpári és szélsőséges stílus és üzenet a homoszexuális emberek jelentős részében is visszatetszést kelt.

*

A Fidesz a kvótaellenes népszavazás kampányával megkezdi a felkészülést a 2018-as országgyűlési választásokra, miközben a Jobbik a politikai irányváltásával átmeneti légüres térbe vezette saját magát. A szavazótábor átformálása lassú és keserves folyamat, a Fidesz pedig – és adott esetben az MSZP is, ahol szintén szavazatokat remélnek a Schiffer nélküli LMP-től és az arculatváltó Jobbiktól – könyörtelenül kihasználja ezt.

A referendumot megelőzően a Jobbik egyébként a betelepítési kvóta elleni szavazásra buzdítja tagjait és szimpatizánsait, ugyanúgy, ahogy a Fidesz. De nem tehet mást, az igen és a távolmaradás is a politikájuk elleni tett lenne. Mivel azonban egy követ fúj a kormánypártokkal (vagy fordítva), ez sem hoz szavazatot.

Azonban a Jobbik csak a saját néppártosodását nehezíti meg azzal, ha nem képes szakítani a kirekesztő megszólalásokkal. Ahogy egy korábbi képviselőjük fogalmazott:

A radikális szörny folyton enni kér, de ha túl sokat kap, felfalja a cuki kiskutyát.

Kiemelt kép: Pál Anna Viktória a Pride-ról, 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik