portik(430x286).jpg (Array)
Belföld

Prisztás-gyilkosság – Portik 15 év fegyházat kapott

24.hu
24.hu

2016. 05. 26. 11:26

Portik végig ártatlanságát hangoztatta.

Ítéletet hozott a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön a hírhedt “Prisztás-gyilkosság” ügyében.  Portik Tamást jogerősen tizenöt év fegyházra ítélték. Ez súlyosabb, mint a korábban kiszabott büntetések.

Portik kedden felmentését kérte az utolsó szó jogán a bíróságon. “Évek óta vagyok benn a semmiért, egy meséért” – mondta egyebek mellett.

Portik adta az utasítást

A több mint másfél évtizeddel ezelőtti gyilkosságra az ügyészség szerint Portik adott utasítást, ismerőse, F. Ferenc, a harmadrendű vádlott csalta a helyszínre az áldozatot, a tettes pedig, aki fejbe lőtte Prisztást, Portik testőre, H. István másodrendű vádlott volt. A vád szerint Portik és Prisztás elszámolási vitába keveredett, ez vezetett a gyilkossághoz 1996-ban.

Sokadik nekifutás

Nem ez az első ítélet, ami az ügyben született, de nem is a második. Mint ismert, a Fővárosi Törvényszék tavaly októberben tíz év fegyházra ítélte Portik Tamást felbujtóként elkövetett emberölés miatt a Prisztás-gyilkosság ügyében. A másodrendű vádlott, H. István, aki a vád szerint fejbe lőtte Prisztás Józsefet, kilenc évet kapott. A harmadrendű vádlottat, aki a vád szerint a helyszínre csalta az áldozatot, bizonyítottság hiányában felmentették.

2014 februárjában egyszer már elítélték ugyanezért. Akkor tizenegy év fegyházbüntetést kapott, a másodrendű vádlottat pedig tíz évvel sújtották. Az ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla 2014 októberében hatályon kívül helyezte és új eljárásra utasította a törvényszéket azzal, hogy egyesítse az ügyet az Aranykéz utcai robbantás ügyével. A törvényszék azonban márciusban úgy döntött, mégsem egyesíti a két ügyet, mert bár Portik Tamás felbujtóként szerepel mindkettőben, az Aranykéz utcai robbantás elkövetésével Jozef Rohácot vádolják, a Prisztás-ügyben pedig H. Istvánt.

A Kúria januárban törvénysértőnek találta a táblabíróság hatályon kívül helyező végzését, ugyanis eljárásjogi szempontból Portiknak a Prisztás-gyilkosságban és az Aranykéz utcai robbantás ügyében különböző tettesekkel összefüggésben feltételezett felbujtói magatartása nem több emberen elkövetett emberölés, amely csak egyetlen eljárásban lenne elbírálható. A döntés az ügy érdemét nem érintette, a Kúria elsősorban elvi, eljárásjogi kérdésekben foglalt állást a jövőre nézve.

A vádlottak a megismételt eljárásban – ahogy eddig is – tagadták bűnösségüket.

Aranykéz utcai robbantás, a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosság

Ahogy arról beszámoltunk, március végén elítélték Portik Tamást az Aranykéz utcai robbantás, valamint a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosság összevont büntetőperében. A nem jogerős döntést a Fővárosi Törvényszék hozta. Noha az ügyészség életfogytiglant kért rá és Jozef Rohácra is, azt csak alvilági körökben “Patkányként” ismert férfira szabták ki. Portik 13 évet kapott.

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.