Belföld

Prisztás-gyilkosság – Tíz év fegyházat kapott Portik Tamás

portik tamás (portik tamás, tek, maffia, )
portik tamás (portik tamás, tek, maffia, )
Portik ügyvédje azért harcolt, hogy mentsék fel védencét.

Tíz év fegyházra ítélte Portik Tamást felbujtóként elkövetett emberölés miatt a Prisztás-gyilkosság ügyében a Fővárosi Törvényszék pénteken. A másodrendű vádlott, a tettes kilenc évet kapott, a harmadrendű vádlottat felmentették. Ez már a megismételt eljárást volt, Portik védője felmentést próbált kiharcolni –  sikertelenül.

Többeket meghallgattak

A törvényszék  újabb tanúkat is meghallgatott, például a Portik Tamás törzshelyének számító Művészinas alkalmazottjait, a másodrendű vádlott családtagjait – akik azt vallották, hogy a bűncselekmény elkövetésekor együtt voltak vidéken a vádlottal -, a fél éve Brazíliában elfogott Lakatos András – akit korábban a sajtóban Kisbandi néven, az alvilág pénztárosaként emlegettek- pedig írásban tett vallomást az ügyben.

A bíróság szavahihetőnek fogadta el az ügyészség egyik védett tanúját, aki állítása szerint Portik Tamás bizalmasa volt. Lakatos András írásbeli vallomását pedig a bíróság szerint “kétséget kizáróan” törvényes körülmények között vették fel, és bár jobb lett volna, ha személyesen hallgathatják ki, ez a kiadatási eljárás elhúzódása miatt nem volt lehetséges.

Elfogadták tárgyi bizonyítéknak a híváslisták, cellainformációk adatait, de az indoklásban kitértek arra, hogy bár már 1997-ben is rendelkezésre álltak, és ezek alapján a rendőrség tovább nyomozhatott volna, sőt az ügyről akkor készült összefoglaló jelentésben is leírták, kit sejtenek a bűncselekmény mögött, mégis a megszüntetés mellett döntöttek. 

Ellentmondások

A törvényszék fényképeket is beszerzett a másodrendű vádlottról, és azok alapján megállapította, hogy közel sem volt olyan elhízott, mint ahogyan azt a vádlott és védője mondta, ez pedig az elkövetőről adott személyleírás miatt volt lényeges. Az indoklás szerint ellentmondóak voltak a másodrendű vádlott hozzátartozóinak a vallomásai, és így nem bizonyítják, hogy a férfi valóban vidéken, egy családi rendezvényen volt a gyilkosság idején.

Nem jogerős 


A bíróság szerint tehát az új bizonyítékok nem voltak alkalmasak arra, hogy az előző első fokú eljárásban beszerzett bizonyítékok alapján megállapított tényeket cáfolják, ezért az akkori ítélettel megegyező tényállást állapítottak meg, egyes részletekben Lakatos András vallomásával pontosítva. A harmadrendű vádlottat azért mentették fel, mert az ügyészség nem tudta kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a férfi tudta, Prisztás Józsefet meg fogják ölni. A bíróság a vádlottak büntetésének kiszabásakor nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy csaknem húsz év telt el a gyilkosság óta. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a harmadrendű vádlott esetében a bűnösség megállapításáért és büntetés kiszabásáért fellebbezett. A harmadrendű vádlott és védője tudomásul vette a felmentést. Az első- és a másodrendű vádlott felmentést kért, a védők emellett az ítélet hatályon kívül helyezését is kezdeményezték, így az ügy másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik majd.

Portik Tamás és a másodrendű vádlott, H. István továbbra is előzetes letartóztatásban marad – írja az MTI.

Egy év mínusz


A Fővárosi Törvényszék tavaly februárban kihirdetett elsőfokú ítéletében felbujtóként elkövetett emberölés miatt 11 év fegyházra ítélte Portikot. A vád szerint Portik és Prisztás elszámolási vitába keveredett, ez vezetett a gyilkossághoz 1996-ban. A másodrendű vádlott, aki a vád szerint fejbe lőtte Prisztást, akkor 10 évet kapott. A harmadrendű pedig, aki a vád szerint a helyszínre csalta az áldozatot, bizonyítottság hiányában felmentették. Az ügy fellebbezés után került a Fővárosi Ítélőtáblához, ahol tavaly októberben – ahogy azt említettük – hatályon kívül helyezték az elsőfokú ítéletet és új eljárásra utasították a törvényszéket.

A több mint másfél évtizeddel ezelőtti gyilkosságra az ügyészség szerint Portik adott utasítást, ismerőse, F. Ferenc, a harmadrendű vádlott csalta a helyszínre az áldozatot, a tettes pedig, aki fejbe lőtte Prisztást, Portik testőre, H. István másodrendű vádlott volt.

Elszámolás vita

A vádlottak az eljárás alatt  tagadták bűnösségüket, az ügyvédek bizonyítottság hiányára hivatkozva felmentést kértek. Az ügy hátterében a vádhatóság szerint kölcsönügyletekkel kapcsolatos elszámolási vita állhatott.

A vádirat szerint Portik Tamás, aki 1994 és 2000 között az – olajügyletekkel kapcsolatba hozott – Energol Rt. igazgatója volt, a cég tevékenysége révén jelentős vagyont szerzett, és nagy befolyásra tett szert az alvilágban. Portik Tamás egy időben a legkeresettebb magyar bűnözők listáját vezette. A hatóságok őt gyanúsítják a Prisztás-gyilkosság mellett a négy halálos áldozatot követelő 1998-as Aranykéz utcai robbantással, valamint Seres Zoltánnak és testőrének a meggyilkolásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik