Belföld

Brutális gyilkosságért kapott 20 évet egy somogyi fiú

Az idős asszony hiába könyörgött az akkor 18 éves fiúnak, ő halálra verte egy viperával. Egy állás miatt akart egy másik megyébe menni, ehhez akart állítólag pénzt szerezni.

Előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, védekezésre idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés  bűntette – mindebben bűnösnek talált a Pécsi Ítélőtábla egy jelenleg 21 éves somogyi fiút, aki megölt egy 70 éves asszonyt, hogy megszerezze a pénzét. Ezzel lényegében helybenhagyta az első fokon eljáró Kaposvári Törvényszék döntését, és 20 év fegyházbüntetésre ítélte a fiatalt. Azért nem kapott életfogytiglant, mert a gyilkosság idején még nem volt 20 éves sem.

Az ítélet szerint az egyébként büntetlen előéletű fiúnak nem volt állása, így állandó jövedelme sem, anyjával és nevelőapjával élt egy háztartásban. Alkalmi munkákból szerzett pénzt. Önálló életet akart kezdeni, és kinézett egy másik megyében meghirdetett állást – csak épp az utazásra nem volt pénze. Úgy döntött, egy vele egy faluban lakó, egyedül élő 70 éves asszonytól szerzi meg a szükséges összeget.

2014. november 15-én, este fél 10-kor jelent meg az idős nő házánál, arcára maszkot húzott és lekapcsolta a villanyórát, így csalogatta ki. Az asszony kiment, a fiú pedig egy viperával – nagy erővel – fejbe ütötte. Az áldozat sírva könyörgött, de a fiatal nem állt le és még tizenötször lesújtott.

Ezután bement a házba, kutakodni kezdett. Végül 14 ezer 500 forinttal hagyta el a helyszínt, amit az egyik táskában talált. Az asszony a helyszínen belehalt sérüléseibe.

Az elsőfokú ítélet azért nem emelkedett jogerőre, mert a döntés ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentett be, enyhébb büntetést akartak kiharcolni. Azt ugyan nem változtatták meg, ám a bűnügyi költségekre vonatkozó rendelkezést igen: a másodfokú bíróság megállapította, hogy a csaknem 20 millió forintos bűnügyi költségből 18 az államot terheli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik