Belföld

Holokauszttagadó cikket szedetett le a bíróság

24.hu
24.hu

2016. 04. 14. 12:10

Eljárás indult, gyanúsított ninA honlapot San-Franciscból működtették, így az elkövetőket nem tudták azonosítani.

Elrendelte a bíróság  – A Budapesti V. és XIII. kerületi Ügyészség indítványára – egy, a deres.tv által jegyzett internetes holokauszttagadó cikk végleges törlését. A cikkben olyan kijelentéseket tettek, amelyekkel nagy nyilvánosság előtt a holokauszt tényét tagadták, kétségbe vonták, jelentéktelen színben tüntették fel – – tájékoztatott a Fővárosi Főügyészség csütörtökön.

Az ügyben nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűnei nyilvános tagadásának bűntette miatt folyt nyomozás, azonban a  honlapot San-Franciscból működtették, így az elkövetőket nem tudták azonosítani. Mint írják, az új Büntető Törvénykönyv által bevezetett intézkedés – az elektronikus adat végleges hozzáférhetetlenné tétele – azonban lehetővé teszi, hogy ilyen esetekben is a jogsértő internetes adattartalmak internetről levételét rendelje el a bíróság, melynek végrehajtására a honlapot üzemeltető tárhelyszolgáltató kötelezhető. Amennyiben a külföldi tárhelyszolgáltató a jogerős bírói végzésnek 30 napon belül nem tesz eleget a törvény szerint a bíróság újabb végzést bocsáthat ki már azzal a tartalommal, hogy a magyar internetes szolgáltatókat hívja fel a jogsértő tartalomhoz hozzáférés megakadályozására.

“A Fővárosi Főügyészség következetes abban, hogy bármilyen bűncselekményt megvalósító internetes cikk, honlap hozzáférhetetlenné tétele iránt az illetékes  bíróságoknál  megtegye a törvény által számára biztosított ügyészi intézkedéseket, melyekre már több alkalommal sor is került” – áll a közleményben.

Így hasonló indítványt tett a Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség és a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség is a kurucinfo.hu – ugyancsak az USA-ban működő – internetes hírportálja „holokamu” megnevezésű aloldala, vagy a holokausztot nyilvánosan tagadó cikkei miatt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.