Belföld

Holokauszttagadó cikket szedetett le a bíróság

Eljárás indult, gyanúsított ninA honlapot San-Franciscból működtették, így az elkövetőket nem tudták azonosítani.

Elrendelte a bíróság  – A Budapesti V. és XIII. kerületi Ügyészség indítványára – egy, a deres.tv által jegyzett internetes holokauszttagadó cikk végleges törlését. A cikkben olyan kijelentéseket tettek, amelyekkel nagy nyilvánosság előtt a holokauszt tényét tagadták, kétségbe vonták, jelentéktelen színben tüntették fel – – tájékoztatott a Fővárosi Főügyészség csütörtökön.

Az ügyben nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűnei nyilvános tagadásának bűntette miatt folyt nyomozás, azonban a  honlapot San-Franciscból működtették, így az elkövetőket nem tudták azonosítani. Mint írják, az új Büntető Törvénykönyv által bevezetett intézkedés – az elektronikus adat végleges hozzáférhetetlenné tétele – azonban lehetővé teszi, hogy ilyen esetekben is a jogsértő internetes adattartalmak internetről levételét rendelje el a bíróság, melynek végrehajtására a honlapot üzemeltető tárhelyszolgáltató kötelezhető. Amennyiben a külföldi tárhelyszolgáltató a jogerős bírói végzésnek 30 napon belül nem tesz eleget a törvény szerint a bíróság újabb végzést bocsáthat ki már azzal a tartalommal, hogy a magyar internetes szolgáltatókat hívja fel a jogsértő tartalomhoz hozzáférés megakadályozására.

“A Fővárosi Főügyészség következetes abban, hogy bármilyen bűncselekményt megvalósító internetes cikk, honlap hozzáférhetetlenné tétele iránt az illetékes  bíróságoknál  megtegye a törvény által számára biztosított ügyészi intézkedéseket, melyekre már több alkalommal sor is került” – áll a közleményben.

Így hasonló indítványt tett a Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség és a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség is a kurucinfo.hu – ugyancsak az USA-ban működő – internetes hírportálja „holokamu” megnevezésű aloldala, vagy a holokausztot nyilvánosan tagadó cikkei miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik