Belföld

Kidobatta a Klik a kenyértésztát a péktanulókkal, mert nem volt pénz sütésre

24.hu
24.hu

2016. 02. 26. 12:52

A szakképzésben megtermelt árut korábban eladhatták az intézmények, a Klik egy időre ennek a lehetőségét is elvette.

Abszurd helyzetek sokaságát élték át a szakképző iskolák, miután a Klikhez kerültek. Most már könnyebb a sorsuk azzal, hogy minisztériumi fenntartásba kerültek, de korábban előfordult, hogy a péktanulókkal kidobatták a nyers kenyértésztát, mert nem volt pénz a sütésre. Erről a Népszabadságnak beszéltek szakoktatók.

A lap felidézi: a tanintézmények a szakképzés keretében termékeket állítanak elő. Ezeket korábban eladhatták, amiből bevételük keletkezett, de a Klik megalakulása után azt mondták nekik: mivel nincs gazdasági önállóságuk, nem adhatnak-vehetnek semmit, semmisítsék meg a megtermelt árut. Megtörtént az is, hogy a tangazdaságban nem adtak pénzt a hűtő javítására, inkább kiöntették a megtermelt tejet.

Később a Kliknél rájöttek arra, hogy kereslet van a megtermelt árura és bevételt hozhat, így visszaadták az iskoláknak a számlatömböket, újra eladhatták a tanműhelyekben készített árut, de a pénzt be kellett szolgáltatni a Kliknek. A termeléshez szükséges kiadásokat csak részben fedezték, volt, hogy az oktatók saját pénzükből tankolták meg a traktort és hónapokig várták, hogy kifizessék nekik a pénzt – derült ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.