Belföld

Kidobatta a Klik a kenyértésztát a péktanulókkal, mert nem volt pénz sütésre

A szakképzésben megtermelt árut korábban eladhatták az intézmények, a Klik egy időre ennek a lehetőségét is elvette.

Abszurd helyzetek sokaságát élték át a szakképző iskolák, miután a Klikhez kerültek. Most már könnyebb a sorsuk azzal, hogy minisztériumi fenntartásba kerültek, de korábban előfordult, hogy a péktanulókkal kidobatták a nyers kenyértésztát, mert nem volt pénz a sütésre. Erről a Népszabadságnak beszéltek szakoktatók.

A lap felidézi: a tanintézmények a szakképzés keretében termékeket állítanak elő. Ezeket korábban eladhatták, amiből bevételük keletkezett, de a Klik megalakulása után azt mondták nekik: mivel nincs gazdasági önállóságuk, nem adhatnak-vehetnek semmit, semmisítsék meg a megtermelt árut. Megtörtént az is, hogy a tangazdaságban nem adtak pénzt a hűtő javítására, inkább kiöntették a megtermelt tejet.

Később a Kliknél rájöttek arra, hogy kereslet van a megtermelt árura és bevételt hozhat, így visszaadták az iskoláknak a számlatömböket, újra eladhatták a tanműhelyekben készített árut, de a pénzt be kellett szolgáltatni a Kliknek. A termeléshez szükséges kiadásokat csak részben fedezték, volt, hogy az oktatók saját pénzükből tankolták meg a traktort és hónapokig várták, hogy kifizessék nekik a pénzt – derült ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik