Belföld

A szeptemberben kirabolt szíriai menedékkérők ügyében most zárták le a nyomozást

Budapesti utat ígért a szegedi banda Röszkén a négy illegális bevándorlónak, de ehelyett elvették a pénzüket.

Rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárás a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya K. Attila 19 éves szegedi lakos és fiatalkorú társa ellen.

K. Attila 46 éves szegedi lakost jogellenes tartózkodás elősegítése vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként a Pest megyei nyomozók.

A rendőrség közleménye szerint állampolgári bejelentés érkezett a rendőrségre 2015. szeptember 3-án, hogy az M5-ös autópályán négy illegális bevándorló gyalogol a pályatesten. A helyszínre érkező rendőrök a szír férfiakat a Dabasi Rendőrkapitányságra állították elő, ahol elmondták, hogy néhány órával korábban bűncselekményt követtek el a sérelmükre.

A szír férfiak egyike 2015. szeptember 4-én a reggeli órákban Röszkén megállapodott a 46 éves gyanúsítottal abban, hogy fejenként 205 euróért Budapestre szállítják őket. A pénz átadását követően személyautóval indultak az M5-ös autópályán a főváros irányába. Örkény közelében a 19 éves K. Attila és fiatalkorú társa fegyverrel vagy annak utánzatával a náluk lévő készpénz átadására kényszerítette a sértetteket, majd a helyszínről – két személyautóval – elhajtottak.

Az adatgyűjtés és a tanúkihallgatások eredményeként a Pest megyei nyomozók azonosították a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személyeket. A nyomozóhatóság a három férfi elfogására a Terrorelhárítási Központ műveleti egységét kérte fel, mert feltételezhető volt, hogy van fegyverük. Ezután gyanúsítottként hallgatták ki őket, majd bűnügyi őrizetbe vették, és elrendelték a gyanúsítottak előzetes letartóztatását.

Az ellenük folytatott eljárást a nyomozóhatóság a napokban lezárta, a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal küldte meg az illetékes ügyészségnek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik