Belföld

Az RTL Merkelt szereti, Orbánt nem

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 12. 11. 11:03

Csak a magyar RTL kormánykritikus. Erre jutott a Nézőpont Intézet.

A német , illetve a magyar RTL híradóit összevetve jutottak erre a megállapításra. Az elemzés szerint a német RTL esti főműsoridőben sugárzott hírműsora rövidebb (átlagosan 19 perc), abban kevesebb a tudósítás (15). A magyar adás 51 percig tartott és átlagosan napi 28 hírből állt.

A politikai hírek aránya is a magyar RTL-en magasabb: itt a tudósítások 28 százaléka rendelkezett politikai tartalommal, míg a német RTL híradójában csak 22 százalék.

A német híradó összetettebb, sokrétűbb híradó-szerkesztési elveket alkalmaz: míg a magyar csatornán a tudósítások 31 százaléka a negatív társadalmi hangulatot eredményező balesetekkel, bűnügyekkel foglalkozik, addig a német testvércsatornánál az ilyen jellegű hírek aránya csak 11 százalék. A német RTL inkább a sportnak, az egészséges életmódnak enged nagyobb teret.

A menekülthelyzet miatt mindkét hírműsor átalakult, de a német RTL politikai tudósításaiban sokkal inkább követi a politikai napirend alakulását, a világpolitika fejleményeit. A magyar RTL híradójában szinte napi rendszerességgel foglalkozott a kormánypárti politikusok és a hozzájuk közel álló üzletemberek “állítólagos ügyeivel”, míg a testvércsatornán a német politikusokkal kapcsolatos ügyekről egyetlen tudósítás sem volt.

Azt a Nézőpont Intézet is elismeri: közhely felemlegetni, hogy a magyar RTL híradó kormánykritikus, de érdekesnek tartja, hogy a német RTL sokkal visszafogottabb.Míg az RTL Klubon a kormánynak “negatív polaritással rendelkező hírek aránya” az esti híradóban 22 százalék volt októberben, addig ez az arány csak 9 százalék volt a német kereskedelmi csatornán.

A németeknek nincs Habonyuk, Mészárosuk

Az elemzése arra is kitér, hogy a magyar kormánypárti politikusok és a hozzájuk közel álló üzletemberek “magánéletével és állítólagos ügyeivel – többek között Orbán Viktor családjával, a felcsúti stadionnal, Mészáros Lőrinccel és Habony Árpáddal –
foglalkozó tudósítások száma októberben összesen 24 darab volt, mely a politikai hírek közel 10 százalékát jelenti.”

A szövetségi kormány szemszögéből pozitív polaritású politikai tudósítások aránya 15 százalék volt, míg a magyar csatornán alig lehetett találni az Orbán-kormány szemszögéből előnyös összképpel rendelkező politikai hírt, ezek aránya csupán 3 százalék volt.

A képet tovább árnyalja, hogy mindeközben Németországban koalíciós vita zajlott és meredeken zuhant Merkel kancellár megítélése, Magyarországon pedig egyértelműen nőtt a kormánypárt és a kormányfő társadalmi támogatottsága.

A semleges, tárgyilagos politikai hírek aránya mindkét csatornák közel azonos volt: 74-75 százalék, így a „kormánykritikus híradó”, mint jelző csak az RTL Klubra igaz, az RTL Television esetében ez nem mondható el. A teljes elemzés itt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MANCHESTER, ENGLAND - MAY 23:  A Police officer stands guard near the Manchester Arena on May 23, 2017 in Manchester, England.  At least 22 people were killed in a suicide bombing at an Ariana Grande concert at Manchester Arena which was packed with children. It is the worst terrorist incident on British soil since the London bombings of 2005.  (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.