Belföld

A falu, ahol 50 ezerre büntetnek a földes úton gyaloglásért

Kaufmann Balázs
Kaufmann Balázs

videóriporter. 2015. 11. 30. 12:00

A hajdú-bihari Konyár - immár sokadszorra - azzal került be a hírekbe legutóbb, hogy a település polgármestere az alapján korlátozná a község által nyújtott szociális juttatásokat (a tél közeledtével a rászorulóknak járó szén kiosztását), hogy a "kiilleszkedett" emberek nem kaphatnának belőle. Azt, hogy ki nem számít kiilleszkedettnek, a polgármester útmutatója meg is határozza: a hangoskodók, iszákosok, pénzüket felelőtlenül költők, dohányosok jobb, ha nem terveznek a téli tüzelő-kiegészítéssel. De van-e köze a polgármesternek más életmódjához, összekuporgatott pénzéhez? És van-e nekünk közünk Konyárhoz? Riport.

A Debrecenhez közeli kétezer-néhányszáz lelkes Konyár és annak polgármesterének, Víg Szilárdnak neve azóta ismerős a Hajdú-Bihar megyén túliaknak is, amióta a helyi iskola történelemtanáraként egy érpataki „konferencián” a faluban uralkodó viszonyokat taglalva azt mondta, a cigány gyerekek „primitívek”, emellett „mocskosak és büdösek” is, akik csak a testi fenyítésből értenek, hosszú távon pedig a családtól elválasztva, „népnevelő intézetekbe” kellene küldeni őket.

A tanárt az eset után eltávolították az iskolából, majd a Jobbik a kirúgáson felháborodva elment fáklyás menetelni Konyárra, végül tavaly ősszel a tanárból polgármester lett.

Nem tudok lemondani

Úgy tűnik, a polgármester, ha már „népnevelő intézeteket” nem tud létrehozni, a „népnevelés” fogalmát kicsiben, otthon, Konyáron hozza vissza a köztudatba, ami a szocializmus óta talán már el is felejtette azt. Az önkormányzat egy papíron tájékoztatta nemrég a helyieket, hogy az állami pénzből finanszírozott szociális tüzelő elosztásánál, túligénylés esetén hátránnyal indulnak a „kiilleszkedettek”. A kicsodák?

 

A falu utcái most biztosan csak az eső miatt csendesek és üresek – gondoltuk –, ha külön, önkormányzati szórólapon kell csendre és az iszákosságtól való tartózkodásra inteni az embereket.

A cigánysoron, rogyadozó házakban élők szerint azonban ez nem így van. Találkoztunk olyannal, aki szerint a polgármester „az övéinek” adná a szociális szén nagyját, ezért a keménykedés, más egyszerűen támadásnak vélte, hiszen:

 

A cigánysoron élők között voltak, akik örömmel fogadták, hogy rendpárti az új polgármester. Ők többnyire az utca utolsó házban lakókra panaszkodtak, azt mondják, az ottaniak sokszor hangoskodnak, rendetlenek és a család férfitagjai részegesek.

Zavarják a szomszédokat. A ház körül nincs kerítés, kutyaugatás riasztja az arra járókat. Az udvaron egy fiatal vágta az egy szem akácfát, amikor bekiabáltunk, elmondanák-e a véleményüket a polgármesteri ukázról.

Én egyszer majdnem nekimentem a polgármesternek, mondta.

Az emberkedés zavaros történetéről annyit tudtunk meg, hogy Víg Szilárd a telefonjával fotózta a fiút az utcán, amikor az arra sétált, őt pedig ne fényképezze senki. Mégsem azért kell bűnhődnie, mert csúnyán viselkedett a polgármesterrel.

Én úgy érzem, ez kettős mérce, mondja a polgármester.

Azonban nem a „földes úton való sétálásért kapott” fiatal esetére, hanem arra, hogy amíg a rendőrök nem elég gyorsak a „kiilleszkedett” személyekkel szembeni intézkedésben, addig a „tisztességes magyar embereket” percek alatt igazoltatják.

Majd elmeséli a történetet, amikor a bukaresti román-magyar derbire buszozó focidrukkerek Víg Szilárd tiszteletére kitérőt tettek a faluba és a székely himnuszt énekelvén egyszer csak rendőri intézkedés alanyaivá váltak.

Ha választani kell

Arról büszkén mesél a polgármester, hogy míg a korábbi ciklusban heti rendszerességgel történtek lopások, kisebb bűntények, az utóbbi egy évben öt-hat hasonló eset volt csupán.

Ezt pontosan tudja, hisz általában ott van, ahol a balhé.

Ha akármilyen félelemkeltő megnyilvánulás zajlik, kiilleszkedés, akkor nyilván engem szoktak értesíteni a konyári lakosok. Nekem az a célom, hogy ezeket az embereket visszaillesszük a többségi társadalomba, az elvárt viselkedésre neveljük át, hogy a nemzetünk és a közösségünk javára viselkedjenek.

És mi történik, ha megfagynak a télen, mert a viselkedésük miatt nem kaptak fát?, vetjük fel.

 

A polgármester hisz a konyáriak helyes moráljában. Annyira, hogy ha tehetné, felállítana egy – ahogy mondja, –  helyi apparátust, olyan kiválasztott emberekkel, akik közmegbecsülésnek örvendenek, hogy ők döntsék el, a saját szabályaik szerint, kik kaphatnak a falu szociális juttatásaiból, és kik nem. Mikor megkérdezzük, hogy ebben a kvázi helyi bíróságban cigányok is ülnének-e, haragosan mondja, hogy neki vannak roma támogatói is. Olyanok, akik „tisztes életet élnek”.

Be kell állni a sorba

Az egyik példaként a két lányát a párjával nevelő fiatal apukát hozza fel, aki az egyetlen, akit behív az otthonába a soron.

„A polgármester úr meg akarja menteni az embereket”, kezdi, amikor arról kérdezzük, jól van-e úgy, hogy egy polgármesternek beleszólása van a lakók magánéletébe.

De engem utálnak ám a cigányok, amiért kedvelem a polgármestert.”
„Miért utálhatnak?”
„Mert ők nem akarnak beállni a sorba. Pedig a sorba be kell állni.”

És mikor álltál be a sorba?”
„Amikor tizenöt év után kijöttem a börtönből.”

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.