Belföld

Bérlethamisítás: bocsánatot kért a rendőrség

Budapest rendőrfőkapitánya elnézést kért attól a nőtől, akit gyanúsítottként hallgattak meg, bűncselekmény nem történt. Törölték a nyilvántartásból és fegyelmi eljárás is indult.

A BRFK IX. kerületi Rendőrkapitánysága hamis magánokirat-felhasználás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást vasárnap. Az eljárás során egy budapesti nő gyanúsítottként került kihallgatásra.

A rendőrség közleménye szerint az eljáró hatóság a nyomozás során szakértőt rendelt ki, és beszerezte a bérletet eladó cégtől a bérlet vásárlását igazoló számlát.

A nyomozás során beszerzett bizonyítékok és az ugyanattól a szakértőtől származó, két, egymásnak ellentmondó vélemény alapján bűncselekmény hiányában az eljárást megszüntették, és a rendőrség intézkedett a hölgy adatainak törlésére a vonatkozó nyilvántartásokból.

Az eljárás megszüntetéséről szóló határozatot a IX. kerületi Rendőrkapitányság vezetője személyesen kézbesítette a hölgy részére és egyben átadta Budapest rendőrfőkapitányának levelét, amelyben elnézést kér a hölgytől az eljárással okozott kellemetlenségekért.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője a történteket fegyelmi eljárás keretében vizsgáltatja.

Korábban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint ellenőreik mindenben az előírt szabályoknak megfelelően jártak el az intézkedésük során.

Mint kifejtették: vasárnap a 3-as metró Kálvin téri állomásánál az egyik hölgy utas bérletét több ellenőr is hamisnak ítélte meg. Az ellenőrök tájékoztatták az utast a problémáról, majd ismertették vele a pótdíjrendezési módokat. Bár az utas először átadta a személyazonosító igazolványát az utólagos fizetéshez szükséges adatfelvétel érdekében, végül mégis megtagadta a pótdíjazásról készített jegyzőkönyv aláírását. Ezután a helyszínre hívta az édesanyját, aki értesítette a rendőrséget. A rendőrség az ügy valamennyi érintettjét a IX. kerületi Rendőrkapitányságra vitték. A jegyellenőrök csak este fél 11 körül hagyhatták el a kapitányságot, de már az eset napján beszámoltak a történtekről felettesüknek.

A BKK kiemelte: a jegyellenőröknek nem volt szükségük a rendőri közreműködésre az utas igazoltatásához, mivel az utas önként megadta adatait az utólagos pótdíjrendezéshez. A rendőrség bevonását az utas hozzátartozója kérte – emelte ki a BKK, hozzátéve:

ő maga hívta helyszínre a járőröket, akik végül eljárást kezdeményeztek

Ennek lett következménye, hogy mind az utasnak, mind a jegyellenőröknek a rendőrségen kellett tartózkodniuk.

Kedden Gy. Németh Erzsébet (Demokratikus Koalíció) sajtótájékoztatón számolt be az esetről. A fővárosi képviselő szerint az ellenőrök “bérlethamisítás vádjával” ártatlanul rabosíttattak a rendőrökkel egy, a haldokló édesapjához siető fiatal orvosnőt. Gy. Németh Erzsébet kiemelte, a sértettől felhatalmazást kaptak arra, hogy azonnali vizsgálatot kezdeményezzenek a BKK vezérigazgatójánál.

Emellett a DK a történtek tisztázása érdekében parlamenti írásbeli kérdéssel fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik