Belföld

Bérlethamisítás: bocsánatot kért a rendőrség

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 11. 12. 20:08

Budapest rendőrfőkapitánya elnézést kért attól a nőtől, akit gyanúsítottként hallgattak meg, bűncselekmény nem történt. Törölték a nyilvántartásból és fegyelmi eljárás is indult.

A BRFK IX. kerületi Rendőrkapitánysága hamis magánokirat-felhasználás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást vasárnap. Az eljárás során egy budapesti nő gyanúsítottként került kihallgatásra.

A rendőrség közleménye szerint az eljáró hatóság a nyomozás során szakértőt rendelt ki, és beszerezte a bérletet eladó cégtől a bérlet vásárlását igazoló számlát.

A nyomozás során beszerzett bizonyítékok és az ugyanattól a szakértőtől származó, két, egymásnak ellentmondó vélemény alapján bűncselekmény hiányában az eljárást megszüntették, és a rendőrség intézkedett a hölgy adatainak törlésére a vonatkozó nyilvántartásokból.

Az eljárás megszüntetéséről szóló határozatot a IX. kerületi Rendőrkapitányság vezetője személyesen kézbesítette a hölgy részére és egyben átadta Budapest rendőrfőkapitányának levelét, amelyben elnézést kér a hölgytől az eljárással okozott kellemetlenségekért.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője a történteket fegyelmi eljárás keretében vizsgáltatja.

Korábban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint ellenőreik mindenben az előírt szabályoknak megfelelően jártak el az intézkedésük során.

Mint kifejtették: vasárnap a 3-as metró Kálvin téri állomásánál az egyik hölgy utas bérletét több ellenőr is hamisnak ítélte meg. Az ellenőrök tájékoztatták az utast a problémáról, majd ismertették vele a pótdíjrendezési módokat. Bár az utas először átadta a személyazonosító igazolványát az utólagos fizetéshez szükséges adatfelvétel érdekében, végül mégis megtagadta a pótdíjazásról készített jegyzőkönyv aláírását. Ezután a helyszínre hívta az édesanyját, aki értesítette a rendőrséget. A rendőrség az ügy valamennyi érintettjét a IX. kerületi Rendőrkapitányságra vitték. A jegyellenőrök csak este fél 11 körül hagyhatták el a kapitányságot, de már az eset napján beszámoltak a történtekről felettesüknek.

A BKK kiemelte: a jegyellenőröknek nem volt szükségük a rendőri közreműködésre az utas igazoltatásához, mivel az utas önként megadta adatait az utólagos pótdíjrendezéshez. A rendőrség bevonását az utas hozzátartozója kérte – emelte ki a BKK, hozzátéve:

ő maga hívta helyszínre a járőröket, akik végül eljárást kezdeményeztek

Ennek lett következménye, hogy mind az utasnak, mind a jegyellenőröknek a rendőrségen kellett tartózkodniuk.

Kedden Gy. Németh Erzsébet (Demokratikus Koalíció) sajtótájékoztatón számolt be az esetről. A fővárosi képviselő szerint az ellenőrök “bérlethamisítás vádjával” ártatlanul rabosíttattak a rendőrökkel egy, a haldokló édesapjához siető fiatal orvosnőt. Gy. Németh Erzsébet kiemelte, a sértettől felhatalmazást kaptak arra, hogy azonnali vizsgálatot kezdeményezzenek a BKK vezérigazgatójánál.

Emellett a DK a történtek tisztázása érdekében parlamenti írásbeli kérdéssel fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.