Belföld

Soha nem evett még szilárd táplálékot, és 7 éve nem iszik a 12 éves kisfiú

Álmos 142 cm és 22 kiló. Autista valamint egy nagyon ritka táplálkozási és rágási-nyelés zavarral küzd. Még soha életében nem evett szilárd táplálékot, és hét éve folyadékot is csak pépbe keverve fogad el.

Andrea 35 éves volt, két tizenéves fiú anyja, amikor Álmossal teherbe esett. Várandóssága nyugodtan telt, a genetikai vizsgálatok is mindent rendben találtak. A kisfiú a kiírt időponthoz képest korábban, a 35. héten született, de rendben fejlődött, semmi átlagtól eltérőt nem vettek észre rajta, a védőnő és a gyerekorvos sem jelzett semmilyen problémát – mesélte az Indexnek az édesanya.

Álmos egyéves volt, amikor a családnak feltűnt, semmilyen szilárd ételt nem fogad el, és nem táplálékként, hanem játékként tekint az ételre. Kétévesen is csupán a felhígított bébiételt ette. Amikor már a játékokkal is máshogy játszott, Andreában felmerült az autizmus gyanúja. Igaza lett, három alkalom után az Autizmus Alapítvány szakemberei autistának nyilvánították a kisfiát.

Álmos ugyan nem beszél, de kártyákkal kommunikál és szobatiszta, szülei szerint értelmes kisfiú. Autizmusa mellett egy nagyon ritka táplálkozási és rágási-nyelés zavara is van – hiperszenzibilis a szája – ami miatt még soha életében nem evett szilárd táplálékot, és hét éve nem ivott: folyadékot csak az elfogyasztott pépjébe keverve fogad el.

A kisfiú napi adagjának a tápértéke körülbelül egy nyolc hónapos csecsemőének felel meg, kétéves kora óta ugyanazt a pépet kapja valamint egy speciális tápszert. Fogai leromlottak, letöredeztek. A kisfiú alanyi jogon közgyógyellátásra jogosult, ami azt jelenti, hogy az állam egy meghatározott összeggel támogatja a tartós beteg gyógyszerre fordított költségeit. A legnagyobb probléma az, hogy Álmos közgyógyellátási kerete még az életben maradásához szükséges tápszer költségeit sem fedezi.

Az elmúlt három évben a Marcaliban élő szülők és a gasztroenterológus szakember is kérvényezte a lakhely szerinti Somogy Megyei Kormányhivatalnál, hogy emeljék meg a kisfiú közgyógyellátásra szánt anyagi keretét. Kérelmeiket és fellebbezéseiket azonban elutasították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik