Belföld

Akadozik a határzár körüli földikutyák evakuálása

Foldikutya(650x433).jpg (Array)
Foldikutya(650x433).jpg (Array)

Eleinte magasról tett a kormány a védett természeti értékekre a határkerítés mentén. Aztán kitalálták, hogy a védett földikutyákat ki kell telepíteni, ami viszont nem tenne jót az állománynak.

Miközben Áder János köztársasági elnök (majdnem) mindent megtesz hazánk környezetének védelméért, a kormány nem játssza túl a dolgot: legyalulja a védett délvidéki földikutyák élőhelyét. Hogy a szerb határ menti Natura 2000-es védettségű terület szétgányolása kevésbé legyen fájdalmas, evakuálják az alagútfútó emlősöket, aminek ők nem biztos, hogy örülni fognak.

Az Index cikke megemlíti, hogy 2012-ben külön program indult a faj megmentésére, jelenleg 100-150 példány él a határ mentén, alagútjaik persze átlógnak Szerbia területére is. Természetvédelmi egyeztetések abszolút nem történtek a határzár építésének kezdetekor, ezt a csongrádi kormányhivatal is elismerte. Pedig egy jóféle bácskai földikutya akár egymillió forint eszmei értékkel is bír.

 

Beindult a civil környezetvédelmi henger, majd a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága engedélyt kért az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőségtől a földikutyák áttelepítésére, amit meg is kapott a lap szerint. Azért nem kezdték mégsem el a műveletet, mert az ideiglenes határzárat telepítő honvédek még nem értek a földikutya-kolónia közelébe.

Azonban az áttelepítéssel lehetnek gondok: Jánossy András, a Védegylet munkatársa szerint csak ősszel lehetséges, és csak akkor, ha az áttelepítés sikere nem kétséges. De így megengedhetetlen az egész művelet, mivel a faj eleve kritikusan kis létszámban él itt. A nemzeti park nem akart az Indexnek nyilatkozni a minisztérium engedélye nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik