Nagyvilág

Horvátországba terelheti a menekülteket a magyar kerítés

menekultek(960x640).jpg (Array)
menekultek(960x640).jpg (Array)

Tovarnik környékén megfelelő körülmények vannak az illegális határátlépéshez – írja a legnagyobb horvát lap.

A szerb-magyar határra épülő kerítés új útvonal felé terelheti a menekülteket – erről közölt írást a Vecernji List horvát napilap. A cikk szerint a Vukovártól délre, a szerb határtól nem messze lévő Tovarnik lehet az a kritikus pont, ahol az emberek illegálisan bejuthatnának Horvátországba.

„Napról napra hosszabbodik a kerítés, miközben egyre több menekült érkezik Szíriába azért, hogy eljusson Magyarországra. Ennek aggasztania kellene a horvát hatóságokat” – írja a lap, amely arra is rámutatott, hogy mivel sík vidékről van szó, hegyet sem kellene mászniuk a menekülteknek, útközben pedig erdők vannak, ahol elbújhatnak, ivóvizet, élelmet is találhatnak.

A lap által megszólaltatott nemzetbiztonsági szakértő szerint azonban a horvát rendőrség nagyobb erőfeszítések nélkül ellenőrizni tudja ezeket a területeket, meg tudják védeni a horvát határokat. Hozzátette, hogy Horvátország és Szerbia között élő szerződés is van, mely szerint Horvátország visszaküldheti a határsértőket abba az országba, ahonnan jöttek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik