Belföld
kerítés (Array)

Határvadász csapatokat küldenek a kerítéshez

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2015. 08. 18. 14:47

A rendőrségen belül határvadász századok jönnek létre, a parlament rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezik - mondta Lázár János.

Korábban a témában:

A technikai mellett jogi védelemre is szükség van – hangoztatta a miniszter, kijelentve: az illegális határátlépést önálló tényállásként kell rögzíteni a Btk.-ban és szigorítani kell az embercsempészetre vonatkozó büntetési tételeket is. Az illegális átlépést, illetve a határzár megbontását, rongálását akár 3 vagy 4 éves szabadságvesztéssel is szankcionálnák – tette hozzá. A tárcavezető kérdésre elmondta: szeretnék, ha a Ház minél hamarabb, akár már augusztus végén összeülne.

A kormány a titkosszolgálatok és az Európai Bizottság migrációs jelentéseit mérlegelve úgy ítélte meg, hogy a folyamatosan nő a Szerbián keresztül az Európai Unió területére özönlő bevándorlók száma – jelentette ki, hozzátéve: “ezért – hogy az országot meg tudjuk védeni – technikai védelemre, személyi, rendőri védelemre és jogi védelemre is szükség van”.

Több ezer rendőr megy a határhoz

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a miniszterelnök a kormány javaslatára kérte azt belügyminisztertől, hogy a rendőrség szervezetén belül határvadászszázadokat állítsanak fel. Lázár János közölte, több ezer rendőrt vezényelnek Csongrád és Bács-Kiskun megyébe a magyar-szerb határszakaszhoz, mert a fizikai védelem mellett szükség lehet arra is, hogy “az egyre agresszívabb és egyre határozottabb követelésekkel” fellépő illegális határátlépőkkel szemben rendőri védelmet is biztosítsanak.

 

Elmondása szerint a kormány áttekintette Pintér Sándor belügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter beszámolóját a magyar-szerb határon létesítendő, 177 kilométernyi biztonsági határzárról. Emlékeztetett arra, hogy a határzár ideiglenes jelleggel készül annak érdekében, hogy a Magyarország irányába tartó, soha nem tapasztalt mértékű illegális migrációt megfékezzék, megvédjék az országot.

A két miniszter arról tájékoztatta a kormányt, az ideiglenes határzár első szakasza megépül augusztus 31-ig, és “gőzerővel” építik a második biztonsági zárat. Elmondták: készek arra, hogy megépítessék a második vonalban a 3,5 méter magas biztonsági határzárat – tette hozzá.

 
Fotó: MTI 

Az embercsempészek kiokosítják a migránsokat 

Lázár János megfogalmazta: az embercsempészek nemcsak elhozzák a bevándorlókat a magyar-szerb határig, hanem ki is képezik őket az unió és Magyarország jogából, felkészítik őket arra, hogy visszaéljenek a menekültstátussal. A A miniszter legfontosabb célként jelölte meg az ország megvédését, amihez szerinte hozzá tartozik az embercsempészek figyelmének ráirányítása arra, hogy az illegális határátlépésnek fizikai, személyi és jogi akadályai vannak.

A migrációval érintett tranzitországokba tervezett kampányról Lázár János elmondta, hogy azt a Nemzeti Kommunikációs Hivatal fogja szervezni a Miniszterelnökséggel együttműködve. Hozzátette: három napon belül részletes előterjesztést kell a miniszterelnök asztalára tennie arról, hogyan valósítják meg. Mint mondta, minden egyes példát mérlegelnek, de elsősorban a németet veszik figyelembe. 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.