Belföld

Ötmilliót keresnek az EP-képviselők a nyári szünet alatt, de még így is trükköznek

A nyári hónapokban nem ülésezik az Európai Parlament, de a képviselőknek jár a nagyjából két és félmilliós alapfizetés.

Az Európai Parlament utolsó plenáris munkanapja július 9-én volt, legközelebb pedig majd szeptember 7-én ülnek össze, így jön a ki a közel kéthónapos nyári vakáció, írja a Blikk. Vagyis ez idő alatt bruttó 5 millió forintos fizetés jár a képviselőknek, de az utazási költségtérítést nem kapják, így az első osztályú repülőjegy legfeljebb az egyszeri hazautazásra érvényes ebben az időszakban.

De trükközhetnek is, ha akarnak a politikusok, a lap megtudta, hogy vannak olyanok, akik a vakációra utazást is elszámoltatják az EP-vel, utólag benyújtva a számlát. A szabály az, hogy igazolni kell, hogy valamilyen EU-val kapcsolatos eseményen vettek részt, de ezt nem minden esetben ellenőrzi a parlament. A képviselők sokszor azzal védekeznek, a vakáció nem feltétlenül pihenés a számukra, sokaknak az utolsó ülésnap után is jut feladat.

„Július 16-án voltam utoljára az EP-ben, a külügyi bizottság ülésén, és 26-án jöttem haza. De azóta volt hat fogadóórám, s minden második nap van valamilyen politikai esemény, vakációra egyelőre nem igazán gondolhatok” – mondta a Blikknek az MSZP-s EP-képviselő, Ujhelyi István, majd hozzátette: „Az alapfizetésünk jár, de más költségtérítés nem, és természetesen a parlamenti megjelenésért járó 300 eurós (95 ezer Ft) napidíjat sem vesszük fel.” Deutsch Tamást, Ujhelyi fideszes kollégáját nem szólaltatta meg a lap.

Egyébként a közjogi méltóságoknak, mint Orbán Viktor miniszterelnöknek vagy Áder János köztársasági elnöknek 40 nap szabadságot biztosít a törvény, erre az időre nekik 3 milliós bér jár. A honi országgyűlési képviselőknek pedig a téli és a nyári leállás alatt 2,6 millió forint jár a bő három hónapra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik