Belföld

Szétválasztanák a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt

tállai andrás (Array)
tállai andrás (Array)

Újra. Az adóhatóság és a vám- és pénzügyőrség ismét külön intézmény lenne, pedig nem is olyan régen, 2010-ben egyesültek. A cél a kormányzati befolyás.

A Népszava információi szerint a kormány azt tervezi, hogy az adóhatóság élére egy megbízható kádert ültetnek és az sem elképzelhetetlen, hogy a Miniszterelnökség alá szervezik. Tőle külön működne a pénzügyőrség.

Erre azért lehet szükség, mert a NAV kezében nagy formális és informális hatalom összpontosul, ezt pedig a megfelelő politikai irányítással a kormány remekül ki tudná használni. Ehhez a vám- és pénzügyőrség menedzselése azonban csak fölösleges nyűg lenne. A lap információi szerint a múlt keddi kormányülésen szóbekerültek a NAV átalakítását célzó tervek, Orbán lehetséges elnökökkel is beszélt, befutó lehet Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára lehet, bár ő állítólag csak akkor vállalná a feladatot, ha a pénzügyőrség is a szervezet része maradna.

 Kép: Tállai / Facebook

Ha már NAV, korábban megírtuk, Simicskát újabb csapások érhetik, ugyanis az új NAV-elnök akár vagyonosodási vizsgálatot is indíthat ellene, de akár a Magyar Fejlesztési Bank is bevethető az Orbán-Simicska háborúba, a Közgépnek ugyanis ott van nagyjából 60 milliárd forintos forgóeszközhitele. A lap értesülései szerint ezek a forgatókönyvek várnak Simicskára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik