Belföld

Szabályosan költötték el a választásokra szánt 17 milliárdot

asz(210x140).jpg (Array)
asz(210x140).jpg (Array)

A számvevőszék befejezte a tavalyi választások lebonyolítására fordított 17,3 milliárd forint felhasználásának ellenőrzését: a pénzek elköltése - a feltárt hiányosságok ellenére - döntően célhoz kötött, szabályszerű volt.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az országgyűlési képviselők, az Európai Parlament tagjai, valamint a helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati képviselők és a polgármesterek választására fordított pénzek felhasználását ellenőrizte 2013. június 21-étől az önkormányzati választásokat követő elszámolási időszak végéig. Az összegzés szerint az országgyűlési választáson az elszámolásokat a választási szervek elkészítették, azonban a jogszabályban előírt tartalmi követelményeket és elszámolási határidőt nem minden esetben tartották be. A pénz felhasználásának és elszámolásának utólagos – szervezeten belüli – ellenőrzéséről a választási szervek többsége gondoskodott.

Az európai parlamenti választásra fordított pénzek felhasználásának ellenőrzése a közbeszerzési értékhatárt elérő beszerzések esetén nem tárt fel jogszabálysértő gyakorlatot. Az elszámolásokat az ellenőrzött szervezetek az előírt tartalommal – a jogszabályi határidőt néhány esetben túllépve – elkészítették. Az önkormányzati választásra fordított pénzeszközök felhasználásának ellenőrzése során az ÁSZ megállapította, hogy az elszámolásokat az ellenőrzött szervezetek az előírt tartalommal elkészítették, a jogszabályban előírt elszámolási határidőt azonban nem minden esetben tartották be. A pénzeszközök felhasználásának és elszámolásának utólagos ellenőrzéséről a választási szervek többsége gondoskodott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik