Gazdaság

Az ÁSZ magasabb fizetést adna az állami cégek vezetőinek

Domokos László (Array)
Domokos László (Array)

Cserébe prémiumot tényleg csak akkor kaphatnának, ha kiemelkedően teljesítenek. Korrupcióellenes intézkedéseket is terveznek.

Az Állami Számvevőszék javaslatcsomagja szerint a jövőben magasabb fizetést kaphatnának az állami társaságok vezetői, de prémium csak kiemelkedő teljesítmény esetén járna, emellett szigorú korrupcióellenes regulákat vezetnének be, és előírnák azt is, hogy közcégek egykori irányítói csak bizonyos idő eltelte után vállalhatnának munkát az adott iparág valamely magántársaságánál, írja a Napi Gazdaság.

Domokos László, az ÁSZ elnöke a lapnak azt mondta, az önkormányzati és állami vállalatoknál végzett ellenőrzéseik során több hiányosság került elő, amelyek alapján javaslatcsomagot állítottak össze e cégek működésének hatékonyabbá tételéért.

Az ÁSZ rendszeres vizsgálatot kezdeményezne arra vonatkozólag, hogy a közcégek vezetői a szabályokat betartva végzik-e tevékenységüket, és hogy munkájuk nyomán javult-e a vállalt hatékonysága. Erősítenék az állam, illetve az önkormányzatok tulajdonosi jogait, és szigorú összeférhetetlenségi szabályok bevezetését is szükségesnek tartják, ahogyan azt is, hogy a közcégek vezetőit szoros korrupcióellenes és más etikai előírások kössék. Utóbbiak között rögzítenék, hogy bizonyos állami társaságok vezetői meghatározott időn belül ne vállalhassanak munkát hasonló tevékenységet végző magáncégnél.

A köztulajdonban álló társaságok vezetőinek juttatását közelítenék a magánszféra hasonló beosztású szereplőinek keresetéhez, a mostaninál nem egyszer jóval magasabb fizetésbe ugyanakkor beépítenék a jelenlegi bónuszok legtöbbjét. Így a jövőben nem járhatna prémium a vezetőknek pusztán azért, mert a közcég teljesítette feladatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik