Belföld

Bezárt kislány: nem vették észre a veszélyeztetettséget

A gyermekjogok védelméért felelős biztos is vizsgálta a kislétai ügyet.

Először éjszakára, majd napközben is bezárták 11 éves kislányukat a szülők a Szabolcs megyei Kislétán. Egy helyi lakos értesítette a gyermekjóléti szolgálatot, a szülők ellen büntetőeljárás indult. A kislány kórházi ápolásra szorult, testvéreit ideiglenesen lakásotthonba helyezték – emlékeztet az Index.

Az ügyben vizsgálatot indított Székely László, a gyermekjogok védelméért kiemelten felelős ombudsman. Információkat kértek az illetékes védőnőtől, a gyermekjóléti szolgálat és a gyámhivatal vezetőjétől, valamint az iskola igazgatójától is. A megkérdezettek közül sokan számoltak be a kislánnyal kapcsolatos gondokról – kisebb lopásokról, hazugságokról, magatartásbeli problémáiról. A gyermekvédelmi jelzőrendszer és a családgondozó azonban nem észlelte a gyermek veszélyeztetett helyzetét.

A hasonló esetek megelőzése érdekében a biztos arra kérte fel az emberi erőforrások miniszterét, hogy hívja fel a gyermekjóléti szolgáltatók figyelmét a veszélyeztetettség mielőbbi felismeréséről készült módszertani útmutatók használatára, a gyermeki jogokról való tájékoztatási kötelezettségükre. Az ombudsman úgy látja: érdemes lenne bevonni az elektronikus médiát is, olyan társadalmi célú hirdetések megjelentetésével, melyek bemutatják a gyermekvédelmi rendszer működését, a szülőket pedig felvilágosítják a helytelen nevelési módszerekről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik