Belföld

Nyíregyházi iskolaügy: a Kúria szerint nem szegregáltak

Szerdán kihirdetett jogerős döntésével a Kúria teljes egészében elutasította a keresetet, amely annak kimondását kérte, hogy jogellenesen szegregálták a gyerekeket a nyíregyházi Huszár-telep általános iskolájában.

A bírói indokolás szerint az ügyben nem volt megállapítható az egyenlő elbánás sérelme, az eljárást kezdeményező civil szervezet pedig sem a görögkatolikus egyház által újranyitott egykori önkormányzati iskola oktatási színvonalát, sem a pedagógiai programját nem kifogásolta. Ugyanakkor a szülőknek módjuk nyílt arra, hogy más iskolába járassák gyereküket, mivel az önkormányzat bérlettámogatást adott a diákoknak, miután megszüntette az iskola buszjáratát.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Debreceni Ítélőtábla 2014 novemberében úgy döntött: fel kell számolni a nyíregyházi Huszár-telepen működő cigányiskolát. Az iskolát ezt megelőzően a szegregáció miatt egyszer már bezáratta a nyíregyházi önkormányzat. Az intézményt 2011-ben indította újra a görögkatolikus egyház, ám ellenük és önkormányzat, illetve a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ ellenpert indított az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány.

2014 februárjában elsőfokon meg is nyerték a pert, az ítélet megállapította: az önkormányzat azzal, hogy az iskola épületét ingyen a görögkatolikus egyháznak adta, továbbá pénzügyi támogatást is nyújtott, s mindezzel egyidejűleg megszüntette a telepi gyerekeket utaztató iskolabuszt, a cigány tanulókat jogellenesen elkülönítette. A perben az iskola mellett tett tanúvallomást Balog Zoltán humánerőforrás miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik