Pénzügy

Durván adóztatott volna a NAV, de vesztett a Kúrián

Kuria(210x140).jpg (kúria)
Kuria(210x140).jpg (kúria)

A döntés révén jóval kevesebb közterhet kell fizetnie a magánszemélynek, mint amennyit az adóhatóság kirótt volna rá.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) álláspontjával ellentétesen határozott a Kúria az ellenőrzött tőkepiaci ügylet kapcsán megítélt elmaradt haszon és kamatának adózására vonatkozó kérdésben – közölte a Kúria Sajtótitkársága. A döntés révén az így megszerzett jövedelem után jóval kevesebb közterhet kell fizetnie a magánszemélynek, mint amennyit az adóhatóság kirótt volna – írta az Adózóna.hu.

Nem 16+27 százalék a közteher, csak 16 százalék

A konkrét esetben egy ellenőrzött tőkepiaci ügyletről volt szó, amelyben ha kára keletkezett az ügyfélnek, mert a befektetési szolgáltató nem tájékoztatta őt a szerződés lényeges körülményeiről. Ezért pedig a Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választott Bíróság (VB) által felperes részére elmaradt haszon és kamatai címén általános kártérítést ítélt meg.

A kérdés az volt, ezután hogyan kell adózni. A NAV szerint egyéb jövedelemként. Vagyis a magánszemélynek nem az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó elmaradt jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kellett volna adóznia, hanem a teljes összeg után kellett volna 16 százalék személyi jövedelemadót és 27 százalék egészségügyi hozzájárulást fizetnie.

A Kúria azonban kimondta, hogy a kártérítés nem úgy és nem annyit adózik, amennyit a NAV mondott, hanem az elmaradt jövedelem címén, így egészségügyi hozzájárulás nem terheli. És nem mellesleg alkalmazható rá az adókiegyenlítés szabálya is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik