Pénzügy

Nyugdíj, gyes és munkaviszony – fontos döntés a Kúriától

kismama(210x140).jpg (kismama, )
kismama(210x140).jpg (kismama, )

Egy konkrét ügy kapcsán mondta ki a legfőbb bírói fórum, hogy a gyes hogyan számít bele a szolgálati időbe és az ellátásoknál figyelembe vehető munkaviszonyba.

A Kúria egy konkrét perben foglalt állást nemrégiben a gyes nyugdíj-szempontú megítéléséről. Döntése szerint a gyermekgondozási segély (gyes) időtartama mint családtámogatási forma nyugdíjszerző szolgálati időnek számít. Azonban társadalombiztosítási szempontból nem minősül a gyes folyósításának idejére kapott fizetés nélküli szabadság munkaviszonynak.

A konkrét eset

A perben a felperes megváltozott munkaképességű személyek ellátására jogosultságának megállapítását kérte. A bíróság ezt elutasította, mondván hogy a felperes nem rendelkezik az igénybenyújtás előtti öt évben minimum 1095 nap biztosításban töltött idővel.

A felperes felülvizsgálati kérelmében vitatta a megállapított az egészségi állapot mértékét és hivatkozott arra, hogy a gyermekgondozási segély idejét biztosítási időként kell elfogadni. A Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság azonban a felperes keresetét elutasította, mondván, hogy a gyermekgondozási segély folyósítása időszakának beszámítását a vonatkozó törvény nem teszi lehetővé.

A felperes terjesztett elő felülvizsgálati kérelmében leírta, hogy gyermeke szülését követően 2008. december 30-tól 2011. december 30-ig fizetés nélküli szabadságon volt, gyermekgondozási segélyben részesült, vagyis biztosított volt.

A gyes beszámít a szolgálati időbe, de nem számít munkaviszonynak

A Kúria megerősítette, hogy a fizetés nélküli szabadság ideje alatt a felperes munkaviszonya „szünetelt”, de biztosított volt.

A Kúria döntése szerint tehát a gyes, mint családtámogatási forma nyugdíjszerző szolgálati időnek minősül, azonban nem számít munkaviszonynak. Ez a biztosításii idő azonban (mivel közben nem foglalkoztatták a felperest) nem számítható be a megváltozott munkaképességű személyek ellátásának jogosultsági idejébe.

A munkaügyi bíróság jogértelmezése tehát helytálló volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik