Belföld

Vona beelőzte Orbánt

orban-viktor-evertekeloje(210x140).jpg (orbán viktor, )
orban-viktor-evertekeloje(210x140).jpg (orbán viktor, )

Orbán Viktor általában mindig február elején értékeli az évet. Az immár hagyományos eseményről idén ugyanakkor nem tudni semmit. Ezért érdeklődtünk a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjénél, mikorra várható az ország „bizonyítványosztása”. Havasi Bertalan kérdésünkre ezt válaszolta. „Amennyiben és amikor lesz ilyen rendezvény, annak rendje s módja szerint meg fogjuk hirdetni a szerkesztőségeknek.”  

A Fidesz elnöke (ellenzékben, kormányon) mindig a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérésére mondja el aktuális beszédét. Tavaly a Millenárison, a tizenhatodikon egyebek között arról beszélt, hogy „Nem leszünk gyarmat”, meg arról, hogy „ez már nem az az ország, ami négy éve volt”.

Orbán Viktor egyébként először 1999-ben tartott országértékelőt, akkor még a Vigadóban. A következő évben, 2000-ben hangzott el egyik legismertebb mondata: a “három szoba, három gyerek, négy kerék”, amely szállóigévé vált, csakúgy, mint a 2007-es “Egy az ország, egy a zászló”.

Éppen tíz éve új formát kapott az országértékelés. 2005-ös beszédet olyan vidékjárás előzte meg, amelyen Orbán Viktor a választókkal találkozott. Az értékeléshez akkor előzőleg a Fidesz honlapján és SMS-ben is lehetett témákat javasolni.

Orbán Viktor nagyszerű szónok, vagy ahogy elemzők mondják, mesemondó. Pontosan tudja, miként, mivel lehet a nép lelkét megsimogatni. Mivel az idei beszédre, “simogatásra” még várni kell, íme egy csokornyi idézet, hiánypótlásként.

„Amikor a mai előadás előtt megkérdeztem a feleségemet, miről beszéljek, csak annyit válaszolt: mondj el mindent! Mondtam neki: abból baj lesz.” (Évértékelő, 2012. február 7.)

„Amikor Cegléden jártam nem is olyan régen, azt mesélték, hogy egy feleség az 50. házassági évfordulóra, az aranylakodalomra készülődve neheztelő hangon felrótta a férjének, hogy sohasem mondja neki, hogy szereti. Mire az öreg csak annyit válaszolt: egyszer már mondtam, ha változás lesz, majd szólok.” (Évértékelő,  2013. február 23.)

„…én 35 évesen lettem először miniszterelnök, ami nem általános a magyar és az európai politikatörténetben, és jól emlékszem, amikor Anikóval, a feleségemmel talán ’98-ban vagy ’99-ben NATO-csúcsra kellett mennünk, egy vörös szőnyegen kellett bevonulnunk egyenként, s az amerikaiak akkor mondták, hogy bodyguardok jobbra, ide a miniszterelnököknek kell majd állniuk, és nehezen tudtam őket meggyőzni arról, hogy jó helyen állok.”  (Az Év Példaképe díjátadó, 2014. január 17.)

„Először is a feleségem azt mondta, hogy érdemi kérdésekről is kell azért szólni. Eszembe is jutott egy angol képviselői történet, aki azt mondta, hogy a beszédem előtt szeretnék mondani valamit.” (A Családbarát Médiáért-díj átadóján, 2014. január 23.)


Fotó: Berecz Valter

„Egyszer Erdélyben a kocsi ablakán kihajolva a feleségem megkérdezte egy öreg székelytől, hogy hová visz ez az út. Azt mondta, nem visz ez sehová, mi magunk megyünk rajta.” (Évértékelő, 2014. február 16.)

Vona beelőzte Orbánt

A Jobbik elnöke szombaton már évet értékel. Pártja évértékelő rendezvényén, várhatóan egyórás beszédet mond Vona Gábor. A Jobbik elnöke a Dürer rendezvényházban beszél. A rendezvény zártkörű, de sajtó számára nyilvános lesz.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik