Belföld

Az EMMI a szegregációnak taposhatja az utat

Álca-konferenciáról beszél egy szegregációellenes alapítvány vezetője az Alapjogokért Központ rendezvénye kapcsán. Állítja: csak azért rendezik meg, hogy később legyen mire hivatkozni.

Az Alapjogokért Központ nevű, kormányközeli szervezet a törvényileg tiltott iskolai szegregációt szeretné átnevezni felzárkóztatásnak – írja az Index. A Központ január 27-ére szervez konferenciát Együtt vagy külön: a felzárkózás lehetőségei és esélyteremtés a köznevelésben címmel. A portál szerint bár a rendezvény meghirdetett témája a felzárkóztatás, valójában inkább a nyelvújítás állhat majd a középpontban.

Mint írják: a jelenség hátterében az állhat, hogy a szegregáció már bírósági ítéletekkel megerősítetten tiltott, Balog Zoltán miniszter évek óta sikertelenül küzd olyan iskolák fennmaradásáért, amelyek elkülönítik a hátrányos helyzetű gyerekeket a szerencsés hátterűektől.

A cikk megjegyzi: a szervező Alapjogokért Központ „még annyira sem civil, mint a Békemeneteket szervező CÖF”, ugyanis vezetői nemrég még a KDNP különböző szervezeteinél dolgoztak. További érdekesség, hogy a konferencián nem nagyon kell vitára számítani, ugyanis előadónak szinte csak az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőit hívták meg.

Függetlennek tűnő szerveződés

A szegregáció ellen a bíróságokon is eredményesen küzdő szervezet, a Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) vezetője szerint a konferencia csak egy álca, amely csak arra kell az EMMI-nek, hogy a szegregációt lehetővé tevő törvényi változások részleteinek kidolgozásánál legyen egy olyan, a kormány elképzeléseit támogató, és függetlennek tűnő szerveződés, akikre hivatkozhatnak – írják. Az alapítvány egyébként csak hallgatóságnak hívták meg.

Emlékeztetnek: a köznevelési törvény novemberi módosítása olyan indulatokat szült, hogy a kormánynak közleményben kellett megígérni: a módosítás részletszabályait társadalmi egyeztetés után dolgozzák ki. A portál szerint ezt szeretnék kipipálni a konferenciával. Értelmezésük szerint a meghívó bikkfanyelven megfogalmazott kijelentései arról szólnak, hogy „a szegregációt a kormány „felzárkózásnak”, vagy „előnybe részesítő oktatásnak” fogja hívni, és ezeket a törvénymódosítással engedélyezni kívánja.

Daróczi Gábor, a CFCF kurátora szerint a konferencián arról fognak tanácskozni az EMMI munkatársai, hogy milyen jogalkotásra van szükség ahhoz, hogy „a most szegregált felzárkóztató iskolák a jövőben tovább működhessenek.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik