Belföld

Paks 2.: vagy az oroszok építik vagy senki

Ha Oroszország valamilyen okból kiszállna a Paks 2. projektből, nem is valósulna meg a beruházás. Csak az oroszok kínáltak kedvező kondíciójú hitelt a finanszírozáshoz.

A Népszabadság forrásai szerint az orosz helyzet és a rubel zuhanó árfolyama nem befolyásolják a paksi beruházás sorsát. Putyin ankarai bejelentése után – mikor is kijelentette: a Déli Áramlat nem épül meg – az illetékesek arra számítottak, ha dugába is dől Paks 2., lesz majd más, aki részt vesz a kivitelezésben, például a franciák. Ez azonban nincs így a lap szerint: csak Moszkva, illetve a Roszatom vállalta, hogy államközi szerződéssel tízmilliárd eurós hitelt garantál Magyarországnak, méghozzá kedvezőnek mondott, huszonegy év alatt sávosan változó – 3,9, 4,5 és 4,9 százalékos – kamattal, írják.

A lap egy másik forrása szerint Orbán Viktor miniszterelnök Münchenben, a Hanns Seidel Alapítvány székházában november elején azt mondta, hogy Paks ügyét „rendkívüli mértékben ellenzi” Washington, mert az USA is „szívesen megépítette volna” az új blokkokat. A kormányzatban az amerikai–orosz és az amerikai–magyar konfliktus hátterében is az energiapiaci nagyhatalmi befolyás érvényesítését vélik felfedezni – írja a Népszabadság.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ma megjelent, a Figyelőnek adott interjújában viszont arról beszélt: megvan a lehetőség a kihátrálásra a Paks 2. projektből, de ez nem cél, és ennek költségei is lennének. Mint mondta, szándékuk, hogy még ebben a kormányzati ciklusban megkezdődjön az építkezés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik