Belföld

Bécsi döntés vagy bécsi szelet – ez a kérdés a Parlamentben

A harmadik Orbán-kormány letette esküjét. Sok-sok potentát: diplomaták, barátok, rokonok, feleségek, csuda előkelő társaság. Percről percre.

12.22 Orbán távozik a Vadászteremből

Feleségével, kézenfogva. Nem telik el fél perc, s követi őt (szétszéled) a komplett társaság.

Széledjünk mi is.

Fotó: Berecz Valter

12.20 Szent Korona

Antall Józsefné az elsők között hagyja el a partit. Távoztában fejet hajt a korona előtt. Leírjuk: megható.

Fotó: Berecz Valter

12.14 Navracsics gyerekestül

Cuki rovatba ajánljuk.


Fotó: Berecz Valter

12.04 Bécsi döntés, bécsi szelet

Odabent a patkóban a jobbikos Novák Előd még arról beszél, hogy évfordulókon tűzijátékkal kéne ünnepelni a bécsi döntéseket (normális?), idekint viszont koccintani gyűlnek Orbán vendégei a kupolából nyíló Vadászteremben.

 

11.48 Sok kéretik számon

Három tőmondat a miniszterelnöki beszéd vége:

„Hazaszeretet, alázat, szolgálat.”

„Akire sok bízatott, azon sok kéretik számon.”

„Soli deo gloria – Egyedül istené a dicsőség.”

 

11.47 Lázár! Semjén!

És: a csúcsminiszter, a mindenkit koordináló, überpotens Lázár János lesz. „Fiatalok a csatába, öregek a tanácsba!” – ezzel buzdítja a kormányfő a több sebből vérző hódmezővásárhelyi politikust.

Zárásként Orbán a KDNP-s Semjén Zsoltnak, a nemzetpolitika központi figurájának köszöni, hogy ismét együtt dolgozhatnak. Konkrét feladat nem hangzik el.


Fotó: Berecz Valter

11.46 Fazekas, Hende

Fazekas Sándor földművelési minisztertől azt várja a főnöke: érje el, hogy a magyar földet a magyar gazdák műveljék meg.

Hende Csaba meglepetésre marad honvédelmi miniszter, „a most zajló világerő átrendeződési” folyamatban kell megtalálnia a magyar honvédség helyét.

 

11.43 Seszták, Balog

Seszták Miklós arra vállalkozik, hogy irányítsa a nemzeti fejlesztési minisztériumot. Arra kéri őt Orbán, gyarapítsa a nemzeti vagyont, bizonyítsa be, hogy az állam jó gazda.

Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere marad, dolga, hogy a magyar családokat erősítse, s megállítsa a fájdalmas demográfiai zuhanást.

 

11.41 Trócsányi, Pintér

Trócsányi Lászlóé az igazságügy. „Azt várjuk el tőle, hogy a nemzetközi térben védje meg Magyarország nemzeti identitását.”

Pintér Sándornak meg az lesz a dolga, hogy „töretlen határozottsággal folytassa azt a munkát, amit 1998-ban kezdett el. Feladata gondoskodni, hogy a bűnözők jogai soha ne előzhessék meg az áldozatokéit.”

 

11.38 Varga, Navra

Varga Mihályt arra kéri Orbán, folytassa a négy éve megkezedett harcát, a munkaalapú gazdaság kiépítését, valamint teljes foglalkoztatottságot vár tőle.

Navracsics Tibor külügyér és külgazdasági vezető lesz, dolga, növelni Magyarország súlyát, erejét. „Ami bravúrt követel, ezért kértük fel éppen önt.” Uh.

Fotó: Berecz Valter

11.36 Magas szakítószilárdság

Az elmúlt négy év a nagy gondolatoké volt. És a következő négy? Lehet tippelni.

Igen, a nagy tetteké. Ebből az következik, az új kormány feladata nehezebb lesz, mint az előzőé volt. E feladathoz „komoly teherbírású és magas szakítószilárdságú emberek kellenek”.

Kik is?


Fotó: Berecz Valter

11.32 Irányelvek

Minden helyzetben, bárki ellenében ki kell állni a magyarokért, küzdeni kell a szélsőségek ellen, le kell győzni a törvénysértőket és a farizeusokat, meg kell becsülni a munkát, építeni kell a tisztelet kultúráját – íme néhány verbalizált irányelv az ország első emberétől.

 

11.29 Lincolni okosság

A népből, a néppel, a népért – ezt a lincolni okosságot tartja szem előtt a magyar miniszterelnök. Aki szerint: le az elitistasággal, nem elitista kormány kell. „Ez a néppárti kormányzás lényege.” Másképpen: a kormánynak mindig a három harmadot kell szolgálnia. Ugyanis „a győztesnek nem hatalma, hanem feladata van”.

 

11.28 III. Orbán

Immár a tízedik kormány alakul a rendszerváltás óta, ezt hangsúlyozza elsőként beszédében a kormányfő. Aztán meg azt, hogy harmadik kabinetjét alakítja, s a többi tevékenységét is közelről látta.

Fotó: Berecz Valter

11.24 Mesterházy laza

Csak most ballag az ülésterem felé.

Fotó: Berecz Valter

11.23 Orbán a beszédét javítja

Míg a házelnök napirendet fogadtat el. Nagy ívű rétori teljesítményt várunk. (Nem is.)

Fotó: Berecz Valter

11.19 Duna-Tisza köze

Kövér László nyitja az ülést. A házelnök egy 1934-es országgyűlési nyitóbeszédet idéz – akkor is Tisza-szobrot avattak, most is Tisza-szobor avatás lesz. A Duna partján.

 

11.11 Büntetünk

Az MTI adta ki ezt a csapatképet.

Nemzeti tizenhárom.

Álló sor: Seszták, Navra, Hende, Balog, Semjén, Orbán (cs.k.), Áder, Kövér, Pintér, Fazekas, Trócsányi, Varga. Lázár.

Fotó: MTI/Kovács Attila

11.08 Újra itt van!

A nagy csapat. Eskünél, győzelemnél jönnek.

Schmitt Pál a páholyban, hátul, takarásban, mentazöld kosztümben a tejtestvérünk által sikeresen útba igazított Antall Józsefné.

És: Fekete György is megérkezett legendás frizurájával.

Fotó: Berecz Valter

11.01 Vigyázz, jönnek!

Izgalom a köbön.

Fotó: Berecz Valter

10.58 Özvegy Antall Józsefné eltévedt

A néhai miniszterelnök felesége egyedül kóborolt a kupolateremben, s nem találta, hová kéne ülnie. Tévés tejtestvérünk riporteréhez lépett, a napszaknak megfelelően köszönt, bemutatkozott, s segítséget kért. A Hír24 természetesen készségesen, udvariasan útba igazította az asszonyt. Mi ezzel járultunk hozzá az eskü sikeréhez.

 

10.55 Az Atom visszavág

A szocialista Józsa István mindenkinek emígyen köszön: Megújulást!

 

10.21 Tyűha

Nem lennénk a helyében. Senkinek.

Fotó: MTI/Kovács Attila

 

10.08 Balog miniszter megsebesült!

Fel kell hívjuk a figyelmet az emberi miniszter nyakának jobb oldalán látható ragtapaszos fedésre. Szemben Semjén – csak nem vadászbaleset?

Fotó: MTI/Kovács Attila

 

9.49 Trócsányi kedveli Navracsics anyagát

Rend van, a sajtót nem engedik be az elnöki rezidenciára, így a királyi hírügynökség fölvételeire támaszkodunk.

Az alábbi képen a sajtóügyek origójában exponált Lázár Jánosról azt látjuk, hogy nagyon szigorú. Trócsányi igazságügyi miniszterről pedig azt kell följegyeznünk, hogy a pazar fogadást arra használja föl, hogy ellenőrizze Navracsics külügyér öltönyanyagát. Elégedettséget vélünk fölfedezni a frissen borotvált profilon.

Fotó: MTI/Kovács Attila

9.31 Áder megtette, amit meg kellett tennie

A köztársági elnök a rezidenciáján ma reggel kinevezte a harmadik Orbán-kormány minisztereit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik