Belföld

Önkéntesek a vásárhelyi kórházban

Tíz betegsegítő képzése fejeződött be kedden.

Tíz új önkéntes segítheti a jövőben a hódmezővásárhelyi kórházban dolgozók munkáját. A betegtámogatók ötvenórás elméleti képzése kedden fejeződött be. Ezt követően már csak egy négyórás terepgyakorlaton kell részt venniük és meg is kezdhetik a munkájukat.

A civilek esetében alapvető cél volt az önkéntességre való motiválás, a döntésképesség, a kommunikációs készség, a szociális érzékenység, a tolerancia és közösségi gondolkodásmód, valamint az önkéntes munka alapjainak elsajátítása. Emellett a jelentkezők átfogó ismereteket szerezhettek az egészségügyi intézmények működési struktúrájáról, a betegjogi alapokról, a beteg ember pszichológiájáról, valamint a segítő beszélgetés technikáiról és az önreflexiós képességekről – mondta el az Egészséges Vásárhely Program szervezésében elindított képzésről Göbl Vilmos, a vásárhelyi önkormányzat sajtóreferense, hozzátéve, a projekt keretében kórházi dolgozókat is oktattak; a szakemberek arról tanulhattak, hogyan kell az önkéntes betegsegítők munkáját megszervezni, azt a kórház működésébe hatékonyan beilleszteni.

A kórházi dolgozók megismerhették az önkéntesek foglalkoztatásának jogi és stratégiai alapjait, valamint hogy tudatosan, hatékonyan és hosszú távon is fenntarthatóan képesek legyenek önkénteseket fogadni. Így megismerhették az önkéntesség lehetséges motivációit, valamint motiválásának lehetőségeit, az önkéntesek megtartásának lehetőségeit, valamint az önkéntesek toborzásának módjait – árulta el a szóvivő.

A képzés a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósult meg. A projektnek köszönhető többek közt az Emlődiagnosztikai Központ felújítása, valamint a mammográfiás és háziorvosi asszisztensek kommunikációs képzése is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik