Belföld

Több ezer egyetemista lakik kollégiumban

Van aki kifejezetten élvezi a kollégista létet, van aki kevésbé, de muszáj koleszban laknia.

A Szegedi Tudományegyete szerint mintegy 4000 hallgató lakik kollégiumban. A Károlyi 823 férőhelyes, ez a város legnagyobb kolesza. Ezen kívül még négy karközi kollégium van: a Herman, a Móra, az Eötvös és az öthalmi diáklakások. A karköziken kívül 8 kari kollégium található Szegeden, ebből kettő az orvostanhallgatóké. Ezek alig néhány száz férőhelyesek.

A kollégiumi díj mindenhol 10 ezer forint körül mozog. Aki albérletbe menne, annak – legjob esetben is – már 15-20 ezer forint plusz rezsi áron találhat magának szobát. A diákok nagy része élvezi a kollégiumi életet, csak néhányan panaszkodnak a  kevés magántérre és, hogy általában nagy a zaj, így kevésbé lehet ott tanulni. Ilyenkor a hallgatók a könyvtárba mennek, hogy ott verjék a tudást a fejükbe.

Évekkel ezelőtt már felmerült egy külföldieket kiszolgáló luxuskollégium ötlete, ami az egykor patinás Royal Szálló átalakítása után valósult volna meg. Az átadás határideje lejárt, a tulajdonos a beruházáshoz nem kezdett hozzá, viszont az egyetemet milliós nagyságrendű kötbér illeti meg, amit a cég nem folyósított még.

Ahogy arról a Szeged24 is beszámolt, nemsokára átadásra kerülhet a régió első diákszállója. Ám ez jóval drágább lesz, mint egy kollégium, körübelül 100 ezer forintott kell egy hónapért fizetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik