Belföld

Ellenérvek vannak, bicikliút lesz

A városvezetés szerint stratégiai fontosságú, az ott élők szerint felesleges az újvárosi Kölcsey utcára tervezett bicikliút.

Sötétedésig tartó, néhol éles megjegyzésekkel tarkított vitadélután lett Molnárné Kecskeméti Rita csütörtöki újvárosi lakossági fórumából. A téma a Kölcsey utcára tervezett bicikliút, illetve az ott lakók ez elleni tiltakozása volt.

Előzmények

Mint ismertes, az önkormányzat egy több mint 300 millió forintos – részben az állam, részben az Európai Unió által finanszírozott – fejlesztési beruházás keretében három és fél kilométer új kerékpárutakat épít a városban. A projekt részeként egy körülbelül 750 méter hosszú két, két és fél méter széles, a járda és az úttest között futó bicikliutat kapna a Kölcsey utca is.

Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

A városvezetés érvei szerint az út megépítése kiemelten fontos lenne, mind a városrészben élők, mind az ipari parkba biciklivel munkába járó emberek számára. Az ott lakók szerint azonban az önkormányzat túlbecsüli a Kölcsey utcán áthaladó forgalmat, az ipari negyed dolgozói a Nádor utca, illetve a Csomorkányi utca biciklisek által is használható szakaszain járnak munkába, így a beruházással csak nekik okoznak bosszúságot. A Kölcsey utca érintett lakói nemrég aláírásgyűjtésbe kezdtek az építkezés ellen.

Az ipari park dolgozóinak kell az út

Molnárné Kecskeméti Rita, Újváros képviselője a csütörtöki utcafórumán megismételte az átmenő forgalomra vonatkozó korábban is ismertetett adatot, miszerint naponta körülbelül 3000 kerékpár (oda-vissza körülbelül 1500 ember) halad át az utcán. Hozzátette, tudja, hogy ennek a számnak a túlnyomó részét nem az utca lakói, hanem az otthonuk és a munkahelyük közt ingázó biciklisek adják, ennek ellenére a beruházást – a városrész és város egész lakosságának érdekeit tekintve egyaránt – szükségesnek tartja.

Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

A képviselő kiemelte, megvizsgálták a korábban felmerült kérdéséket, panaszokat és a szakértőkkel egyeztetve két észrevételt már be is építettek a tervekbe. Ezeket Mucsi László, a városfejlesztési és építéshatósági iroda vezetője ismertette. Az esővíz-elvezetéssel kapcsolatos kételyekre reagálva elmondta, a csapadékot az út alatt futó csatornarendszer gyűjti majd össze, a kapubejáróknál pedig, ahol a lakók kérik, ott megerősített alappal építik meg a bicikliutat.

Baleseti statisztika

Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

Az önkormányzat képviselői mellett a rendőrség is a bicikliút mellett érvelt. Torzsa Endre rendőr százados, a vásárhelyi kapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője elmondta, magasan az országos átlag felett van a kerékpárosok által elszenvedett, illetve a biciklisek okozta közúti balesetek száma Hódmezővásárhelyen, ugyanakkor az elmúlt években csökkenés figyelhető meg, melynek egyik legfőbb oka az egyre több bicikliút. Mint mondta, korábban évente 6-7 biciklis halt meg a város útjain, tavaly egy ember.

Ellenérvek

Az elmondottakra a megjelentek közül többen is reagáltak. Elhangzott, mind az építkezés, mind a házaik előtt elhaladó kerékpárút jelentős változásokat hozhat a mindennapjaikban, ennek ellenére a megkérdezésük és a jóváhagyásuk nélkül született döntés az ügyben. Felmerült továbbá, miért nem a korábban bicikliútnak minősített útszakasz került felújításra. Ennek kapcsán a képviselő elmondta, a pályázati feltételek csakis kizárólag új út építését teszik lehetővé. Volt, aki úgy látta, az évtizedek óta változatlan lakókörnyezetet teszik tönkre az úttal. Az utcát, illetve a városrészt jellemző gyümölcsfák kerülnek kivágásra a projekt miatt. Erre válaszként elhangzott, a kivágott növények helyett az önkormányzat díszfacsemetéket biztosít a háztulajdonosoknak (mint kiderült, rendelet tiltja a gyümölcsfaültetést a városban, ezért kapnak a lakók dísznövényeket).

Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

A hétvégi hóhelyzettel kapcsolatban is megfogalmazódott néhány panasz. Az összegyűltek szerint ugyanis, szinte járhatatlanok voltak az újvárosi utcák az elmúlt napokban. Molnárné Kecskeméti Rita megismételte Kószó Péter alpolgármester korábban elmondott szavait. Az önkormányzat – a korábbi gyakorlat szerint – az ASA-tól rendelte meg a hóeltakarítást, ám azt a cég az idén nem végezte el maradéktalanul. Az újvárosi képviselő szerint nem kizárt, hogy jogi lépéseket tesznek ez ügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik