Belföld

Klik-botrány: magyarázza a bizonyítványt a miniszteri biztos

Javaslataim közül többet már be is építettek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működésébe – mondta Szabó Balázs, aki lesújtó jelentést készített a szervezet tevékenységéről.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál végzett vizsgálat célja a főbb problémakörök beazonosítása és a szükséges változtatások megfogalmazása volt, javaslataim közül számosat már be is építettek a Klik működésébe – ezt Szabó Balázs, a Klik korábbi miniszteri biztosa írta közleményében.

Mint ahogy arról beszámoltunk, az Index megszerezte az intézmény működéséről szóló 60 oldalas dokumentumot, amelyben Szabó Balázs miniszteri biztos a Klik gazdálkodását, szervezeti működését, külső-belső kommunikációját és informatikai beruházásait elemezte. A jelentésben egyáltalán nem kímélte a centralizált országos közoktatás élére állított Klik-elnököt, Marekné Pintér Arankát, sőt az esetek jó részénél személyesen őt tette felelőssé a hibákért.

A volt miniszteri biztos közleményben reagált, és azt írja: a Klik szervezetét és működését egy 2013-as Emmi-utasítás alapján független miniszteri biztosként vizsgálta meg, és határozta meg az eredményesebb és hatékonyabb működéshez szükséges fejlesztési javaslatokat.

A problémakörök beazonosítása

“A piaci gyakorlatnak és elvárásoknak megfelelően végeztem a munkámat a Klik elnöke és munkatársai tudomásával és közreműködésével” – szögezte le.

Hozzátette: az általa készített jelentés “elsődleges célja az adatgyűjtés és a helyzetelemzés alapján a főbb problémakörök beazonosítása, továbbá az azok kezeléséhez szükséges beavatkozási lehetőségek megjelölése volt”.

Megjegyezte: a minisztériumi belső használatra szánt jelentésben elkészült egy részletes akcióterv, amely “felvázolta a problémát, megoldási javaslatát, a szervezetben lévő súlyát”, valamint a hozzá szükséges emberi és pénzügyi erőforrások szükségletét.

Javító célzatú intézkedések

“Javaslataimat a köznevelési államtitkárság folyamatosan megvizsgálta, ezek közül számosat beépített a Klik működésébe” – írta Szabó Balázs, hozzátéve, hogy reményei szerint további kérdésekben pedig “folyamatban vannak javító célzatú intézkedések”.

A volt miniszteri biztos emlékeztetett arra is, hogy a megbízatás eleve határozott időre, 2013. december 14-ig szólt, és a rá bízott feladatot időben elvégezte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik