Belföld

Jávor Benedek: Az Unicum politikai tényezővé lépett elő

jávor benedek (jávor benedek)
jávor benedek (jávor benedek)

Van az a helyzet, amikor inni kell. Villáminterjú a PM társelnökével.

„Ahogyan egykori párttársaimmal, barátaimmal felmosták a padlót, az egyszerűen szívszorító.”  Ezt az LMP-s Ertsey Katalin írta az ellenzéki összefogásban margóra sodródó PM-esekről: önökről.

Ertsey Kati már sok mindent írogatott. Rólunk meg másokról is. Joga így látni a dolgokat.

Ön nem így látta?

Nehéz helyzetben nehéz döntést hoztunk.

Mondja ezt a csöpögő partvis árnyékából?

Nincs csöpögő partvis, nem volt felmosás. A PM legfőbb célja hozzájárulni a kormányváltáshoz. Erre jelenleg ez az összefogás kínálja a legnagyobb esélyt. Súlyos vereség lett volna a következménye, ha demokratikus ellenzéki jelöltek egymás ellen indulnak a százhat egyéni körzetben.

Csak temetésen látni annyi szomorú embert egy kupacban, mint az összefogás keddi bejelentésén. Különösen az ön fizimiskája volt felhős ott a pártmolinók szélén.

A sajtótájékoztatón sem állítottam, hogy feneketlenül boldog lennék. Eredetileg más struktúrát képzeltem.

Hogy egy újsütetű szövetségese kifejezését használjam: hiába a 2012. októberi erős kezdés, a Bajnait miniszterelnöknek! felkiáltás, az Együtt-PM bő egy év alatt elkúrta.

Nyilván elkövettünk hibákat.

Úgymint?

Elemezni kell. Tény, mára elillant az esély, hogy 2014-ben Bajnai Gordonnak hívják a kormányfőt.


Fotók: Neményi Márton

Min múlott?

Hagyjuk a „mi lett volna, ha” típusú mondatokat. A létező hatalom ellen a létező ellenzék tud indulni a választáson. Le akarjuk váltani az alkalmatlanságának, arroganciájának napról napra bizonyságát adó kormányt. Különben olyan tragikus döntések következményeit kell elszenvedje az ország, mint az ellenzéki megállapodás bejelentésével egy időben aláírt moszkvai paktum, ami példa nélküli, brutális támadás a magyar szuverenitás, energiafüggetlenség ellen.

A sose volt magyar energiafüggetlenség ellen.

Lehetne növelni, ehelyett végleg búcsút intünk neki. Az adott helyzetből ki kellene hozni a maximumot.

Kedden önök is kihozták a maximumot, hallom, beunikumoztak hozzá.

Látom, az Unicum visszavonhatatlanul politikai tényezővé lépett elő.

Végre egy maradéktalanul szimpatikus politikai szereplő.

Azért én nem dimenzionálnám túl a dolgot.

Annyi szivárgott ki, hogy a PM-eseknek a jelzett párlat fogyasztása kellett ahhoz, hogy benyeljék: az önök által kezdettől mereven elutasított Gyurcsány Ferenccel kerültek közös listára. Tényleg berúgott a párbeszédes élcsapat? Ment a dzurindázás?

Áh. Egy-egy felest fogyasztottunk szíverősítőként a sajtótájékoztató után. Ekképpen tettünk pontot a rendkívül feszített tempójú utolsó hét végére. Aztán állománygyűlést tartottunk a kollégáknak.

Miként fordulhatott elő, hogy a közös listán Szabó Tímea a legjobb pozícióban lévő PM-es, önt és Karácsony Gergelyt is megelőzve? Kellett egy nő a colos férfiak közé a plakátokra?

Szabó Tímea a PM társelnöke, indokolt, hogy ő az első számú jelöltünk. Én meg ugye már októberben jeleztem, hogy az európai parlamenti választásokon indulok. Az országgyűlésin sem listán, sem egyéniben nem állok startvonalhoz.

Utóbbit mi nem vettük komolyan.

Én igen.

Elég lett a hazaiból?

Kipróbálnám magam Brüsszelben.

Szabó Tímea ötödik helyén kívül a közös lista 16, 36., 48., 49., 53., 54. és 55. helye lett az Együtt-PM-é. Túl sok befutó pozíció nincs köztük.

De, van. Hiszen sok olyan politikus is szerepel a listán, aki egyéniben is indul, és ha ott nyer, akkor a mögötte lévők automatikusan eggyel följebb lépnek. Minimum húszan minden bizonnyal győznek egyéniben, s rajtuk kívül negyven listás mandátum szűk vereség esetén is elvihető. Három képviselőnk – Szabó Tímea, Karácsony Gergely és Scheiring Gábor – biztosan bejut listáról, további négy-öt olyan választókerület, ahol PM-es induló van, szintén nyerhető. A PM jelöltállító szervezetként nagyjából hétfős frakcióra számíthat.

Nem tudom megállni, hogy ne dörgöljem az orra alá a „szocik seggét”. Emlékezetes, hogy párttársa, Karácsony Gergely beszélt arról még az LMP-s idők végén, hogy a Lehet Más fő feladata kirángatni „a szocik seggéből Bajnaiékat”. Miért nem sikerült?

Egyebek mellett azért, mert az LMP nem vállalta fel, hogy aktív kezdeményező szerepet játsszon az ellenzéki együttműködésben.

Felvállalták a kiválók: önök, a nyolc PM-es dezertáns. És tán túlzás Schifferre kenni, hogy Bajnai beleszorult a jelzett testrészbe.

Dehogy kenem rá. Ám az tény, hogy az LMP más súllyal tudott volna tárgyalni, mint a PM. Ezzel együtt reméltük, hogy képesek leszünk az MSZP-vel azonos súlyú pólust létrehozni a demokratikus ellenzéki oldalon, és pluszszavazók százezreit bevonzani. A valóság ezt sajnos nem igazolta vissza.

Maradt a jelzett „segg” a legnagyobb objektum az ellenzéki oldalon.

A választásokig egész biztosan ebben a konstrukcióban kell elmennünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik