Belföld

Karácsony Gergely: Kavarják a kavarnivalót

Azt írja az újság, hogy átlép Fodor Gábor pártjába. Komolyan? Villáminterjú a PM-essel.

Vonzódik az egészen kicsiny pártokhoz?

A tisztességes pártokhoz vonzódom.

Azt írja a Magyar Nemzet, hogy „a Bajnai Gordon vezette Együtt–PM-szövetség helyett a Magyar Liberális Pártban is elképzelhetőnek tartotta volna politikai karrierjét Karácsony Gergely”. A lap „PM-es körökből úgy értesült, az Együtt–PM-szövetség társelnöke, a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagja a Magyar Liberális Párt áprilisi megalakulását követően ezt informálisan jelezte Fodor Gáboréknak”.

Ez akkora kacsa, hogy kihápog a papírról. Mondja már meg nekem valaki, egyáltalán, mi értelme lenne átmenni?

Mi?

Nem tudom.

Van indok. „PM közeli forrásokból a Magyar Nemzet úgy értesült, Karácsonyt az késztethette arra, hogy felvegye a kapcsolatot a liberálisokkal, hogy neki és pártjának úgymond túl sokat kell a hátát tartani szövetségesük, Bajnai Gordon megítélése miatt. Mint a lap forrásai fogalmaztak, a PM-eseknek már csak azért is nehéz elviselni a Bajnai miatt rajtuk is csattanó kritikákat, mivel ők semmilyen szerepet nem vállaltak a volt miniszterelnök kormányában, sőt, még csak országgyűlési képviselők sem voltak abban az időszakban.”

És ezért átigazolnánk Fodorhoz? Agyrém. A cikk hátterében kizárólag az áll, hogy kavarja a kavarnivalót a Magyar Nemzet. Azzal hívott fel egy újságíró, hogy tárgyaltam-e Fodorral a PM és a Liberális Koalíció közötti együttműködésről. Mondtam neki: nem tárgyaltam, sőt jó ideje nem is találkoztam Fodor Gáborral, pusztán arról beszélgettünk az ATV-ben összefutva – ahogy ezt korábban a Facebookon is írtam -, hogy valamikor majd dumálunk. De még erre sem került sor. Megjegyzem, azt meg sem kérdezte az újságíró, hogy tényleg át akarok-e ülni Fodorékhoz. Ehhez képest leírta, hogy csak azt cáfoltam, hogy az együttműködésről tárgyaltunk, azt nem, hogy át akartam volna menni. Csakhogy nehéz azt cáfolni, amit meg sem kérdeznek.

Cáfolásról nem írt. „Tagadta” – így fogalmazott a lap.

Pláne szép. Eszem megáll.

Pereljen. Annak most úgyis szezonja van.

Először helyreigazítást kérek, aztán majd meglátjuk.

Az Együtt-PM a napokban egyeztet a szocialistákkal. Lesz közös lista?

Ha lesz közös miniszterelnök.

És az lesz?

Nem tudom. Tárgyalunk róla ősszel.

Minimumcélként azt határozták meg, hogy koordinálják az indulást a 106 egyéni választókerületben. Vagyis minden egyes egyéni mandátumért vagy csak MSZP-s, vagy csak bajnaista jelölt szállna harcba. Úgy tudni, önök a választókerületek felét akarják, az MSZP – alapozva közvélemény-kutatási adatokra – csak minden negyediket adná. Hol a közös nevező?

Kell legyen. De most még tárgyalásban vagyunk, és nem szeretném sajtón keresztüli üzengetéssel nehezíteni a folyamatot.

Ha külön listán indul a két párt, akkor az Együtt-PM-nek – mivel két párt szövetsége – kétszer öt, azaz tíz százalékot kellene szereznie pusztán a bejutáshoz. Meglesz?

Lesz az több is.

Biztos, mint egy kávé Fodor Gáborral?

Még annál is biztosabb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik